Smslån är idag ett förlegat begrepp, då merparten av mikrolånen administreras över nätet

Sponsrade länkar

En av fördelarna med smslån – framför övriga snabblån – är att de många verifieringsmeddelandena minimerar risken för att obehöriga tar lån genom att ange tredjepartsuppgifter i låneansökan.

Den som har en gammal mobiltelefon utan webbläsare har bara tillgång till traditionella smslån, som förutsätter att privata uppgifter skickas till ett förvalt nummer.
Sponsrade länkar

Mikrokrediter i form av smslån har från många håll kritiserats för att utbetalningen föregås av många verifieringsmeddelanden, som innebär en merkostnad för låntagaren. Den positiva aspekten med dessa meddelanden är emellertid att det är nästintill omöjligt att ansöka om ett smslån med hjälp av tredjepartsuppgifter. Risken för bedrägliga förfaranden med onlinebaserade snabblån är desto större; det räcker med att man har råkat ge ut sitt personnummer – och sin adress – till fel person.

Smslån och generella karakteristika

Liksom övriga mikrolån kännetecknas smslån av höga räntor, korta löptider och automatiska kreditprövningar. Det vanligaste beloppsintervallet för lånen är 1000 till 5000 kronor, men sonliga kreditgivare erbjuder även smslån på 500 kronor. Generellt gäller 30 dagars löptid. I kölvattnet av att många låntagare dragit på sig betalningsanmärkningar erbjuder långivarna numera möjlighet att återbetala större smslån på två fakturor. Ibland erbjuds man som låntagare att välja löptiden för lånet själv – inom ett angivet tidsintervall.

Låga inkomstkrav för smslån

För att få tillgång till de större smslånen är det praxis att man måste kunna åberopa en viss taxerad inkomst – oftast på ca 20 000 kronor. Men ibland slopas inkomstkravet helt och hållet – även av kreditgivare som bedriver laglig utlåningsverksamhet och således är registrerade hos Finansinspektionen. I första hand mindre smslån på 1000 kronor, eller ännu lägre belopp, brukar vara befriade från några som helst inkomstkrav. I sammanhanget bör tilläggas att betalningsanmärkningar inte utgör något hinder för lån.