Internetlån är ett brett begrepp som i stort sett omfattar alla typer av lån som administreras online

Sponsrade länkar

Begreppet internetlån är en term som ibland används för mindre, onlinebaserade snabbkrediter utan krav på säkerhet. Den enda skillnaden mellan smslån och internetlån är således ansökningsformen.

Numera kan man ansöka om i princip alla kredittyper online – ett traditionellt internetlån avser emellertid ett småskaligt blancolån.
Sponsrade länkar

Snabbkrediter, som beviljas via ansökan på onlineformulär, betecknas ibland som internetlån. Kreditformen påminner i mångt och mycket om smslånen; den enda skillnaden är de facto att krediterna finns tillgängliga på nätet. Begreppet internetlån är emellertid en aning missvisande i den bemärkelsen att majoriteten av alla kredittyper idag finns tillängliga på nätet. Det är med andra ord möjligt att ansöka om såväl hypotekslån som större blancolån online. Men eftersom de flesta låntagare väljer att söka större lån i samband med fysiska bankbesök, har internetlånen fått beteckna små snabbkrediter som är tillgängliga även för personer med betalningsanmärkningar.

Internetlån – större belopp

Trots att räntorna verkar till synes gynnsamma är det viktigt att inte paniksöka större kreditbelopp online. Den som ansöker om krediter på nätet har nämligen inga möjligheter att ränteförhandla; detta med anledning av att låneansökan inte inbegriper något som helst fysiskt möte mellan långivare och låntagare. Som låntagare tvingas man således acceptera den föreslagna räntan rakt av – bankerna erbjuder visserligen en ränta som är prutad och klar, men som mycket väl kunde sänkas ytterligare genom förhandlingar.

Höga räntor på små internetlån

Tänk särskilt på att små internetlån är förbundna med skyhöga räntor, som inte motsvarar marknadsmässiga räntesatser. Detta gäller i synnerhet lån med en löptid på upp till två månader. Men trots allt är räntan på små internetlån i genomsnitt en aning lägre än motsvarande ränta på smslån. Detta hänför sig i första hand till det faktum att den senare kredittypen är förbunden med en rad avgifter för sms, som inte återfins hos onlinekrediterna.