Merparten av de nätbaserade lånen tillhör kategoring blancolån; en grupp krediter som riktar sig till utsatta

Sponsrade länkar

Ett av de ledande koncepten hos aktörer som fokuserar på internetlån är att göra lånen tillgängliga för så kallade riskgrupper – däribland personer med betalningsanmärkningar i sin tidigare kredithistorik.

Sponsrade länkar

Rent principiellt utgör en betalningsanmärkning inte längre någon nackdel för den som vill ansöka om ett internetlån. Till saken hör nämligen att kreditgivarna, som specialiserat sig på internetlån, primärt riktar sina krediterbjudanden till riskgrupper; även om det inte sker uttalat. Personer som är fria från skulder och anmärkningar har nämligen tillgång till betydligt mindra olönsamma krediter – däribland storbankernas utbud av blancolån (dessa går i regel under benämningen privatlån). Internetlånen framstår i detta spektrum som en nödkredit för dem som saknar andra alternativ.

Samlad bedömning av kreditvärdigheten

Långivarna på marknaden för snabba lån, däribland internetlån, hävdar bestämt att de lånar ut till personer med ordnad ekonomi; oftast med motiveringen att de gör en s.k. samlad bedömning av långtagarnas kreditvärdighet. En betalningsanmärkning kan således – i teorin – uppvägas av en positiv aspekt såsom bunden egendom, fast jobb eller en hög taxerad årsinkomst. Med andra ord är den samlade bedömningen enbart en täckmantel som används för att legitimera utlåning till personer med utsatt privatekonomi.

Få alternativ för personer med betalningsanmärkning

Tyvärr finns i skrivande stund få alternativa kreditmöjligheter för personer med betalningsanmärkningar; såvida man inte har en gammal, outnyttjad kortkredit eller checkkredit sedan tidigare. De större bankerna beviljar nämligen endast i undantagsfall blancolån till personer med anmärkningar och skulder. Hypotekslån kan man helt och hållet glömma – såvida man inte tar ett bostadslån från en nätbaserad kreditaktör som t.ex. Bluestep.