För låntagare med betalningsanmärkning är det lättare att få blancolån än hypotekslån

Sponsrade länkar

Ju mindre blancolån man ansöker om, desto större är oddsen att få lånet trots en eller flera betalningsanmärkningar. Generellt gäller att bankernas privatlån är svårare att få än snabblån.

Sponsrade länkar

På dagens mångfacetterade kreditmarknad går det att hitta lån riktade till alla tänkbara kundgrupper; även personer med betalningsanmärkningar kan med fördel ansöka om en rad lån och räkna med bifall på sin ansökan. Till den kreditgrupp som i första hand riktar sig till personer med anmärkningar hör de små blancolånen. Hypotekslån och privatlån – tillika bankernas benämning på större blancokrediter – är däremot svårare att få för personer som dragit på sig anmärkningar. En betalningsanmärkning har i normalfallet en preskriptionstid på tre år – då är den inte längre synlig vid en kreditupplysning.

Samlad bedömning kan kompensera betalningsanmärkning

Banker och kreditinstitut bestämmer, enligt lag, själva vem som ska få tillgång till ett lån. Som kreditgivare kan således avvisa en låneansökan utan att ange orsak. I regel är dock bankerna måna om att låna ut pengar till privatpersoner; ett faktum som har lett till att bankerna istället för att neka lån till personer med anmärkningar gör en så kallad samlad bedömning (särskild prövning) av privatekonomin hos dem som ansöker om lån. Detta innebär i praktiken att tillgången till egendom, eller sparkapital, kan uppväga förekomsten av en eller flera betalningsanmärkningar.

Snabblån tillgängliga utan särskild prövning

De mest ogynnsamma lånen – de så kallade snabblånen eller mikrolånen – är tillgängliga för personer med betalningsanmärkningar utan att någon specialbedömning behöver göras. Kreditprövningen sker i regel helt automatiskt och baserar sig enbart på uppgifter i en handfull olika register.