Förekomsten av betalningsanmärkning tenderar att höja kostnaden för snabblånet väsentligt

Sponsrade länkar

Det är just bland snabblånen som möjligheten att låna med betalningsanmärkningar är som störst. Den som ansöker om ett bostadslån – eller ett större privatlån från en renommerad bank – kan blankt räkna med avslag.

Sponsrade länkar

Tack vare kreditgivare som Bluestep och FreedomFinance är det idag möjligt att få snabblån trots en eller flera betalningsanmärkningar i den närliggande kredithistoriken. Det har nämligen blivit vanligare att kreditgivarna gör en samlad bedömning av den sökandes privatekonomi istället för att, som tidigare, se en betalningsanmärkning som anledning till avslag. De facto kan ju en betalningsanmärkning ha uppkommit till följd av rent slarv; eller av annan anledning än plötslig betalningsoförmåga hos låntagaren.

Samlad bedömning vid betalningsanmärkning

Som låntagare bör man tänka på att handläggningen av själva låneansökan kan ta något längre tid i anspråk för den som har betalningsanmärkningar på sitt samvete. Handläggningen kan nämligen behöva ske manuellt under kontorstid, vilket innebär att den som lämnar in sin låneansökan under helgen riskerar att behöva vänta på svar till nästa vardag. Tänk också på att kreditgivaren inte har skyldighet att motivera ett avslag – som långivare avgör man helt själv vem man vill låna ut pengar till.

Avslag vid större belopp

Som låntagare bör man vara medveten om att risken för avslag ökar ju större lånebelopp man ansöker om – särskilt om man har en eller flera betalningsanmärkningar i det centrala UC-registret. För mindre snabblån brukar en betalningsanmärkning emellertid inte ställa till med särskilt stora problem. Det händer t.ex. ofta att en låntagare med betalningsanmärkning, som ansöker om ett mindre snabblån, får ett positivt svar trots att kreditgivarens lånevillkor inte medger utlåning till personer med anmärkningar.