På nätet återfinns en flora av olika snabblån – priserna kan variera mångdubbelt

Sponsrade länkar

Antalet företag som erbjuder snabblån på nätet har ökat lavinartat under de gångna åren. Nätets rika flora av snabblån har fått de tidigare så populära smslånen att framstå som ålderdomliga.

Sponsrade länkar

För bara några år sedan framstod smslånen som betydligt smidigare än onlinelånen. Smslånen marknadsfördes med tillgänglighet och snabbhet som främsta försäljningsargument. Numera marknadsförs onlinelånen med precis samma ledord. Internet finns nämligen överallt – till och med i mobiltelefonen. Detta har lett till att smslånen inte längre kan marknadsföras med samma honnörsord som tidigare.

Fördelar med snabblån online

Förutom tillgängligheten har onlinebaserade snabblån en rad fördelar, som inte kan tillskrivas motsvarande smslån. Några av fördelarna kan sammanfattas i det följande:

  • Den som ansöker online – även om det sker via mobiltelefonens webbläsare – behöver inte betala avgifter för SMS till operatören och kreditgivaren (den senare avgiften brukar – i brist på bättre motivering – benämnas administrativ avgift).
  • Ansökningar som inkommit online har i normalfallet en något kortare handläggningstid än motsvarande ansökningar som erhållits via sms.
  • Den som har en modern mobiltelefon kan enkelt koppla upp sig mot något av de publika nätverk, som erbjuds i stort sett överallt. På så sätt kan man enkelt ansöka gratis online – även via sin mobiltelefon.

Skyhöga räntor oavsett ansökningsförfarande

I saklighetens namn bör betonas att de besparingar som görs i form av reducerade räntekostnader för onlinelån (i genomsnitt ca 50 kronor per låneansökan) är låga i förhållande till om man istället hade tagit en helt annan typ av lån. Såväl onlinelån och smslån kännetecknas nämligen av skyhöga räntor som borde sänkas med flera hundra procent innan de kan betecknas som marknadsmässiga.