Samtliga aktörer på marknaden för snabblån ratar allt vad säkerhet innebär

Sponsrade länkar

Samtliga snabblån – oavsett om det rör sig om smslån eller onlinelån – beviljas utan krav på säkerhet. Snabblånen hör de facto till de mest ogynnsamma blancolånen på marknaden.

Sponsrade länkar

På kreditmarknaden brukar blancolånen – dvs. de lån som inte är kopplade till någon pantsatt egendom – betecknas som de mest olönsamma krediterna, åtminstone sett ur ett räntekostnadsperspektiv. Små krediter med kort löptid är extremfall i detta hänseende; räntan på snabba krediter kan nämligen överskrida rådande marknadsränta med flera hundra procent. Den höga räntan på snabblån åskådliggörs numera direkt i procentsatser – på så sätt kan man som låntagare jämföra räntor mellan olika lån.

Högre ränta på blancolån till riskgrupper

En minoritet av långivarna på marknaden för snabblån har valt att öppna upp sitt kreditutbud för personer med en hårt ansträngd privatekonomi – t.ex. låntagare med betalningsanmärkningar och skulder. För dessa kundgrupper erbjuds en extra hög ränta. Detta med anledning av att kreditföretagarna måste gardera sig mot det faktum att låntagarna inte kommer att klara av en återbetalning av lånen inom utsatt tid. Således kan det bli aktuellt med dyra indrivningar via inkassoföretag.

Hypotekslån som alternativ till blancolån

Ett vanligt fel bland låntagarna är att de direkt ansöker om ett blancolån utan att först ha gjort en grundlig inventering av möjligheterna att ansöka om ett billigare hypotekslån. Den som har befintlig egendom, vars skuldsättning är lägre än det faktiska marknadsvärdet, kan nämligen ansöka om ett hypotekslån med inteckning i egendomen; i regel kan man låna upp till en nivå som motsvarar egendomens marknadsvärde. Således kan man frigöra kontanter till låg ränta istället för att ta ett olönsamt snabblån utan säkerhet. Tänk dock på att bankerna brukar kräva att man lånar ett ganska högt minimibelopp – det lönar sig nämligen inte för bankerna att administrera hypotekslån på några tusenlappar.