En avbetalning sker vanligtvis i månadsvisa etapper

Sponsrade länkar

Avbetalning är en frekvent utnyttjad variant av kreditköp som i korthet går ut på att man betalar en vara i etapper efter genomfört köp.

Även barnskor kan idag köpas på avbetalning. Troligtvis hinner barnens fötter växa ur skorna innan de har hunnit betalas av i sin helhet.
Sponsrade länkar

Ett avbetalningsköp är i strikt bemärkelse en kredit. Enkelt uttryckt kan de periodvis återkommande betalningarna av en vara eller tjänst liknas vid amorteringar. Räntan för kreditköpet påförs de återkommande betalningarna – antingen i form av en procentränta eller som en uppläggnings- eller aviavgift. Övriga kännetecken för avbetalningsköp:

  • Avbetalningen kan ibland marknadsföras som räntefri. I de fall man blir uppmanad att köpa en vara på räntefri avbetalning bör man i första hand undersöka förekomsten av eventuella dolda avi- och uppläggningsavgifter. Nästa steg är att granska varans eller tjänstens kontantpris. Det är nämligen helt legitimt för företag att baka in dolda räntor i grundpriset genom att ebjuda ett högre pris vid avbetalning än vid kontantköp.
  • Vid avbetalningsköp har långivaren (i detta fall återförsäljaren av berörd vara eller tjänst) rätt att göra en kreditbedömning på låntagaren. Vanligtvis omfattar kreditbedömningen en sedvanlig kreditprövning, som består av kontroll mot de registeruppgifter som finns tillgängliga hos de större kreditupplysningsföretagen.
  • Telefonabonnemang är en form av avbetalning, eftersom räkningen för samtalen kommer i efterhand. Tänk därför på att även det telefonbolag som står värd för abonnemanget har rätt att göra en kreditupplysning.

Avbetalningsköp – en vanlig skuldfälla

Trots att räntan på avbetalningsköp inte är lika höga som räntan på snabblån, har avbetalningar blivit en stor utgiftspost för svenska normalhushåll. Som konsument bör man således i möjligaste mån undvika avbetalningsköp – alternativt sätta upp en maxgräns för hur stor del av ens månadsbudget som ska öronmärkas för avbetalningar.