Ett lånelöste gäller i några månader och utgör en trygghet för privatpersoner som t.ex. önskar delta i budgivningar

Sponsrade länkar

Ett lånelöfte är ett preliminärt förhandsbesked om lån i en viss storleksklass. Lånelöftet är dock ingen garanti för lån och föregås därför inte alltid av en fullständig kreditbedömning.

Ansök om lånelöfte i samband med ett fysiskt besök på ditt bankkontor. På så sätt skapas också ett naturligt tillfälle för ränteförhandlingar.
Sponsrade länkar

Ett lånelöfte är i de allra flesta fall kopplat till ett bostadsköp. Seriösa fastighetsmäklare brukar ställa krav på lånelöfte för att en spekulant ska få delta i de budgivningar som mäklaren anordnar. Även vid köp av kapitalvaror – och annan nöjeskonsumtion – är det möjligt att få ett lånelöfte av den bank eller kreditgivare som ska stå värd för lånet. Som låntagare bör du tänka på följande:

  • Den som begär ett lånelöfte får svara på uppgifter om hushållets inkomster och utgifter.
  • Räkna även med att banken kontaktar Upplysningscentralen (UC) för att begära ut uppgifter om tidigare kreditprövningar (tänk på att smslån inte alltid föregås av en kreditprövning och därmed inte är synliga för bankerna) samt uppgifter om betalningsanmärkningar och obetalda skulder till KFM.
  • Den som begär ut ett lånelöfte får inte de angivna inkomstuppgifterna granskade; löftet bygger således på att den som spekulerar på ett lån är helt ärlig gentemot banken. När själva låneansökan lämnas in, kontrolleras den sökandes person- och inkomstuppgifter i samband med en kreditprövning. Om ens inkomstsituation har förändrats markant sedan lönelöftet erhölls – eller om uppgifterna i kreditprövningen avviker markant från de uppgifter som låg till grund för lånelöftet – kan villkoret för lånet ändras jämfört med de villkor som utlovades i lånelöftet. I värsta fall kan låneansökan avslås helt.

Parallella lånelöften för maximal trygghet

Eftersom ett lånelöfte inte är bindande, lönar det sig att dra på sig parallella lånelöften inför en seriös investering. På så sätt riskerar man inte att gå miste om affären ifall en av långivarna, mot förmodan, skulle dra sig ur i sista stund.