Många kreditgivare erbjuder skräddarsydda kreditalternativ för arbetslösa

Sponsrade länkar

En tillfällig arbetslöshet utgör i sig inget hinder för snabblån; det är även möjligt att få större hypotekslån genom att åberopa arbetslöshetsersättning som inkomst.

Arbetslösa kan åberopa arbetslöshetsersättningen som inkomst vid ansökan om lån – ofta med lyckat resultat.
Sponsrade länkar

Marknaden för snabblån erbjuder i skrivande stund inga särskilda lån för arbetslösa. Som arbetslös – med intäkter från a-kassan – är det nämligen möjligt att få i princip alla snabblån som finns på den svenska kreditmarknaden. A-kassan utgör allt som oftast en tillräcklig garant för långivaren – åtminstone i fråga om ett mindre snabblån med kort löptid. På marknaden för snabblån är det generellt sett värre att ha en betalningsanmärkning än att inte kunna åberopa en inkomst av tjänst.

Banklån för arbetslösa – hög ränta

Inte ens de större bankerna avvisar helt sonika låneansökningar från arbetslösa; som arbetslös kan man mycket väl få ett banklån – men tänk på att villkoren för lånet kan vara något sämre än för motsvarande lån till en person med fast inkomst. Vad gäller större hypotekslån – t.ex. bostadslån – brukar bankerna ofta se mellan fingrarna i fråga om arbetslöshet; bostaden fungerar ju i vilket fall som säkerhet för lånet. Men räkna även här med att banken kan erbjuda en sämre ränta än vad som annars hade varit fallet. Banken kan även ställa frågor om yrke, utbildning och arbetslivserfarenhet i syfte att skapa sig en bild av låntagarens möjligheter att åter etablera sig på arbetsmarknaden.

Alltid möjligt att låna

Till skillnad mot tidigare finns det på dagens kreditmarknad alltid något lån som är tillgängligt för arbetslösa. Så var inte fallet förut – för bara ett tiotal år sedan var det i princip omöjligt för en arbetslös att över huvud taget låna pengar. Till och med ogynnsamma blancolån var förbundna med krav på fast anställning.