Hög ränta på traditionella kontantinsatslån

Sponsrade länkar

Somliga banker erbjuder särskilda kontantinsatslån; dessa lån är i huvudsak av blancotyp och är inte ens konkurrenskraftiga jämfört med bankernas ordinarie lån utan säkerhet.

Bankerna tjänar gärna en hacka på att låna ut pengar till kontantinsatser. Räntan på dessa lån kan ibland vara högre än på motsvarande privatlån.
Sponsrade länkar

En del banker erbjuder särskilda kontantinsatslån till personer som saknar likvida medel och samtidigt har ett akut behov av att köpa bostad med en belåningsgrad på 100 procent. Som spekulant på kontantinsatslån bör man dock tänka på följande:

  • Räntan på ett kontantinsatslån kan mycket väl vara sämre än på motsvarande blancolån. Detta trots att kontantinsatslånet har ett dedikerat syfte. Anledningen till att särskilda kontantinsatslån är förbundna med höga räntor hänför sig till det faktum att bankerna vet att spekulanterna på dessa lån – som en ren desperationsåtgärd – är beredda att betala dessa höga räntor. Lånet är ju en förutsättning för att bostadsköpet ska kunna verkställas.
  • Med hänvisning till ovanstående kan det mycket väl löna sig att istället ansöka om ett separat blancolån (ett s.k. privatlån) istället för ett dedikerat kontantinsatslån (topplån). Snabblån och lån riktade till riskgrupper brukar dock vara betydligt sämre än vanliga privatlån från någon av de nationella storbankerna.

Undvik lån till kontantinsats

Den som har möjlighet bör med andra ord helt och hållet undvika lån till kontantinsatser. Ifall behovet är överhängande bör man noga jämföra räntesatsen på dedikerade kontantinsatslån med andra blancolån. Fackliga medlemslån brukar vara de i särklass mest fördelaktiga blancolånen – men dessa förutsätter facklig anslutning. Den som har möjlighet att belåna befintlig egendom bör naturligtvis överväga att göra detta. Bankerna brukar i regel godta tomtmark, fastigheter och bostadsrätter som pant för privata hypotekslån.