Snabblån direkt – billigaste snabblånet upp till 50.000 kr

Snabblån är ett samlingsnamn för olika typer av blancolån. ✅ Ansök direkt om att låna en mindre summa pengar utan att lämna någon säkerhet. Snabblån kan ibland också kallas för blancolån, SMS-lån, mikrolån eller smålån.

Sponsrade länkar

Lånen liknar också varandra vad gäller till exempel räntor. Låneprocessen, från ansökan till beviljat lån eller avslag, går också snabbt för den här typen av mindre lån. Även de som har en betalningsanmärkning kan normalt ta ett snabblån.

Men man bör ha i åtanke att det är upp till låneutgivaren att bevilja lånen eller inte. Oavsett vilket av lånen du väljer betalas pengarna ut till det bankkonto som du anger vid ansökan. Och du kan använda pengarna direkt.

Snabblån är vanligtvis ett lån på en relativt liten summa pengar. Från 1 000 kronor och uppåt för kortare perioder, eller när kassan sinar i slutet av månaden. Snabblån omfattar även krediter och lån på 10 000 kronor, 15 000 kronor eller 30 000 kronor.

Topplista med de bästa snabblånen online

Senast uppdaterad: 18.5.2024

Vi presenterar nätets bästa låneerbjudanden med dagliga uppdateringar.

Min beloppMax beloppMin löptidMax löptid
ViaConto50020 0001 mån3 mån
GF Money1 00030 0001 månValfri
Brixo5 00030 0001 år4 år
Cashbuddy3 00030 0001 år5 år
Credway1 00020 000ValfriValfri
Daypay50020 0001 mån5 år
Ferratum1 00035 0001 mån3 mån
Flexkontot5 00020 0003 mån31 mån
GoodCash5 00050 00012 mån96 mån
Klara lån2 00015 0001 år10 år
Klicklån5 00040 0006 mån72 mån
Kontant Finans3 00020 00012 mån60 mån
Loanstep1 0005 0001 mån3 mån
Lumify2 00020 0001 mån1 år
Merax5 00030 000ValfriValfri
Nätlån1 0004 0001 dagar1 mån
Saldo100020.0001 mån5 år
SMSPengar100030 0001 mån12 mån
Vivus50020 0001 mån1 år

Det handlar då ofta om tillfälliga lån för till exempel resor eller kapitalvaror. För att kunna ansöka om det bästa snabblånet behöver du vara minst 18 år, svensk medborgare och ha regelbunden inkomst.

När långivaren har de uppgifter som efterfrågas från dig gör långivaren en kontroll direkt. Kontrollen är avgörande för om du ska bli beviljad ett lån eller inte.

Trots att snabblån har flera beteckningar är utlåningsprocessen densamma. Ansökan sker smidigt – utan personlig kontakt med handläggare – och pengarna finns tillgängliga inom några minuter.

Så här går det till:

 • Du ansöker om ditt snabblån online.
 • Du får ett besked från långivaren; antingen är lånet beviljat eller inte.
 • Du får pengarna utbetalda till ditt bankkonto och kan disponera dem direkt.
Snabblån kan omfatta lånebelopp uppemot 30 000 kronor. Hela processen – från ansökan till utbetalning – sker enligt samma principer som för mindre summor.

Frågor och svar om snabblån

Behöver du låna pengar för att köpa bil, renovera eller har du lite för lite pengar kvar innan lön? Ett snabblån är således precis vad begreppet signalerar. Det ger dig pengar snabbt när du behöver dem som mest. Det är vidare det enklaste och snabbaste sättet när du omgående behöver fylla på kassan. Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna om snabblån.

✅ Vad är ett sms lån eller snabblån?

Det är ett lån som inte kräver någon säkerhet och kan liknas vid andra blancolån som mikrolån, onlinelån eller snabblån. Smslån är ofta en speciell typ av låneformer med relativt små lånebelopp och korta löptider. En vanlig återbetalningsperiod för denna typ av lån är inom 90 dagar.

✅ Vad är det för skillnad på snabblån och smslån?

Det är egentligen ingen skillnad alls. Ordet smslån kommer från den tid då de flesta ansökte om lån via sms. Nu ansöker man oftast online med BankID.

✅ Hur gör jag för att ansöka om snabblån?

Det är relativt enkelt att ansöka och man kan fylla i ansökan direkt online med hjälp av sin mobil eller dator. Du gör ansökan direkt till den kreditgivare du har valt. I samband med ansökan fyller du i ett frågeformulär som fungerar som utgångspunkt för handläggningen av lånet.

✅ När får jag svar på min ansökan?

Vanligen får man svar inom några minuter, men ibland kan det dröja upp till ett dygn.

✅ Vad behöver jag för att kunna ansöka?

För att göra ansökan behöver man ett BankID.

✅ Hur går det till att låna pengar utan UC?

Det fungerar på samma sätt som att låna pengar med UC. Skillnaden ligger i att kreditupplysningen görs via något annat företag. De vanligaste alternativen för snabblån är CreditSafe och Bisnode.

✅ Vilka är de vanligaste lånebeloppen?

De flesta ansöker om ganska små belopp, det vanligaste är lån mellan 1 000 kr och 45 000 kr.

✅ Vad kostar ett snabblån?

Det beror på hur mycket pengar du lånar och av vilken aktör. Det är viktigt att läsa igenom lånevillkoren för snabblån för att få koll på den exakta kostnaden för ditt snabblån. Det kan tillkomma uppläggningsavgifter eller andra avgifter. Räntan beräknas vanligen per dag.

✅ Hur får jag bäst ränta på snabblån?

För att få den bästa räntan behöver du ha en stabil ekonomi och ha ett bra kreditvärde. Men även om du inte skulle ha det är det inte omöjligt att få lån.

✅ När måste jag börja betala tillbaka lånet?

Du kan ofta betala tillbaka när det passar dig och ditt liv. Kan du betala tillbaka snabbt blir räntekostnaden väldigt låg. I annat fall skenar den iväg.

✅ Kan jag få ett snabblån?

Om du kan få ett lån beror på flera faktorer: vilken långivare du ansöker hos och vilka krav de har. Det är också av vikt vilken din betalningsförmåga är och hur stort lånebeloppet är. Vanligen finns det alternativ även för dem som till exempel har betalningsanmärkningar eller en låg månadsinkomst.

✅ Kan jag ta snabblån utan UC trots betalningsanmärkningar?

De går att få snabblån även utan UC eftersom de flesta långivare av snabblån erbjuder lån utan UC. Många beviljar dessutom snabblån trots att du kanske har betalningsanmärkningar. Du får dock ofta en högre ränta om du har betalningsanmärkningar.

✅ Hur ansöker jag om ett snabbt lån?

Det vanligaste sättet är att ansöka online hos långivaren. De flesta låneutgivare ger dig ett svar på om du har fått lånet beviljat eller inte inom några minuters tid. Därefter skickas pengarna till ditt privata bankkonto inom några ytterligare minuter.

✅ Vad betyder låneskydd?

Låneskydd är en slags försäkring som ger en extra trygghet om du till exempel skulle bli arbetslös eller sjuk. Skyddet gäller även om du skulle råka ut för ett olycksfall.

Låneskyddet fungerar alltså som en försäkring som underlättar återbetalning av blancolånet vid förlorad inkomst. Du kan lägga till låneskydd till ditt låneavtal som en extra säkerhet.

Ett låneskydd är alltså en försäkring, vars villkor bestäms av olika försäkringsbolag. Vänd dig till skuldrådgivningen i din kommun för att få kontaktuppgifter till försäkringsbolag.

✅ När och hur sker utbetalning efter inlämnad låneansökan?

Snabblån distribueras via direktutbetalningar, vilket innebär att pengarna finns på kontot inom några minuter. Vanligtvis senast dagen efter beviljad ansökan.

✅ Vad betyder nominell ränta?

Nominell ränta är den vanligaste formen av ränta på olika typer av lån. Nominell ränta innebär den ränta som långivaren tar ut för lånet.

✅ Vad betyder amorteringskrav?

Amorteringskrav innebär att det finns ett visst belopp som du behöver betala tillbaka på ditt lån varje månad. Detta innebär att du alltid behöver betala ett minimibelopp och du kan inte skjuta på betalningen till en annan månad.

✅ Vad betyder effektiv ränta?

Effektiva räntan eller effektiv årsränta är den totala kostnaden du betalar för att få ta ett lån. För beräkningen av den effektiva räntan ska kreditkostnaden bestämmas. Detta är totalkostnaden uttryckt som den effektiva räntan av det samlade lånebeloppet. För låntagaren innebär det kostnaden för hela lånebeloppet.

✅ Vilka fördelar finns det med ett snabblån?

En av de största fördelarna med snabblån är att man som låntagare får pengarna med en snabb utbetalning. Ofta har man pengarna på kontot samma dag som ansökan görs. En annan fördel är att man snabbt kan lösa tillfälliga ekonomiska svackor.

✅ Vilka kostnader finns det för snabblån?

Du betalar både en avgift när du tar lånet och dessutom ränta på lånet. Räntorna varierar beroende på hur lång lånetiden är, beloppet och villkoren hos den specifika låneutgivaren.

✅ Vad räknas som inkomst?

Det som räknas som inkomst är inkomst av tjänst, näringsverksamhet (eget företag) samt inkomst av kapital, till exempel ränteinkomster och aktieförsäljningar. Däremot räknas inte bidrag som barnbidrag, bostadsbidrag och eventuella andra bidrag som inkomst när man bedömer din kreditvärdighet.

✅ Kan jag få lån fast jag har ekonomiskt bistånd?

Att få ekonomiskt bistånd påverkar kreditvärdigheten. Det görs en bedömning av din totala livssituation och dina möjligheter att betala tillbaka lånet. Det är dock inte omöjligt att få lån trots försörjningsstöd.

✅ Vad händer om jag inte kan återbetala mitt snabblån?

Långivare kan ha olika rutiner om du inte kan betala tillbaka ditt lån. Men det vanligaste är att du först får en påminnelse på det obetalda beloppet. Ofta tillkommer en påminnelseavgift. Om du fortfarande inte har betalat beloppet efter påminnelser, skickas ärendet till inkasso. I så fall tillkommer en inkassoavgift.

Nästa steg är att ärendet skickas vidare till Kronofogden för indrivning, varvid ytterligare kostnader tillkommer. Under tiden löper räntan på det ursprungliga lånet. Om skulden hamnar hos Kronofogden finns den kvar i tre år. Det kan försvåra dina möjligheter att exempelvis öppna mobilabonnemang, hyra lägenhet eller ta nya lån.

Villkor för att få låna

Först och främst ser långivaren till dina löpande inkomster och att du uppfyller deras krav på dig som låntagare. Villkoren kan skilja sig lite mellan de olika långivarna. Dock finns det en uppsättning av de mest vanliga villkoren, som kan vara bra att känna till.

Några av de vanligaste villkoren är:

 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Du behöver oftast vara Svensk medborgare (somliga långivare godtar även utländska medborgare med uppehållsrätt i Sverige).
 • Du behöver vara folkbokförd i Sverige.
 • Det är bra om du har en fast, taxerad inkomst.
 • Du behöver ha ett registrerat mobilabonnemang eller BankID.
 • Du ska helst inte ha några skulder hos Kronofogden.

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är kortfattat ett mått på din betalningsförmåga. Detta är ofta en viktig faktor när du ska låna pengar. Hur hög din kreditvärdighet är avgör hur mycket du kan få låna, liksom vilken ränta du får på ett lån.

Likaså kan andra faktorer påverka långivarens bedömning av dig. Det din långivare vill se är en samlad bild av hur du förväntas kunna sköta dina amorteringsåtaganden.

Bedömning av kreditvärdighet

Det finns en mängd uppgifter som en långivare kan ta i beaktande vid handläggning av låneansökningar. Några vanliga parametrar, som spelar in i bedömningen, följer här nedan:

 • Vid en kreditbedömning tar låneutgivare en titt på dina utgifter.
 • En relativt stor utgiftspost är de kostnader man har för barn i vissa åldrar. Det är därför vissa låneutgivare frågar om hur många barn du har och hur gamla de är.
 • Alla lån och krediter som du redan har räknas också in bland dina totala utgifter.
 • Om du har många olika lån eller krediter kan dessa påverka din totala kreditvärdighet.
 • Om flera aktörer tar kreditupplysningar på dig så kan det påverka din kreditvärdighet. Därför är det bra att begränsa antalet när du ansöker om ett lån. Gör alltså inga kreditupplysningar för skojs skull.

Kreditupplysning

Kreditbolagen måste enligt lag göra en kreditupplysning. Annars får de inte låna ut pengar till dig. Dels måste långivaren kontrollera att du uppfyller grundkraven, dels deras egna specifika krav.

Det finns med andra ord centralt fastställda krav för finansbolag. Långivare kan inte låna ut till personer med hög belåning. Ej heller får din inkomst vara för låg i förhållande till det önskade lånebeloppet. Om du blivit nekad ett lån kan detta vara orsaker till att du inte får lånet.

Sämre chans att låna med många ansökningar

När man ska ansöka om lån väljer många att ansöka om flera lån samtidigt. Detta medför många slagningar i UC och kan i slutändan göra att man inte beviljas något lån. Dock använder sig inte alla utlånare av UC för att göra kreditupplysningar. Tänk särskilt på följande aspekter beträffande kreditupplysningar:

 • Det finns flera konkurrerande bolag med liknande metoder för att beräkna fram din kreditvärdighet. Hit hör till exempel Bisnode och Creditsafe.
 • Fördelen med att anlita andra bolag är att en UC syns för alla andra som också vill göra en kreditupplysning. Det gör däremot inte kreditkontroller hos andra företag.

Ansök om snabblån utan säkerhet

Snabblån går även att hitta helt utan säkerhet, vilket blancolån är en benämning för. Detta innebär att man inte behöver redovisa för långivaren hur pengarna är avsedda att användas.

Det är just frihetsfaktorn som utgör den stora fördelen med denna typ av lån. Pengarna kan – utan någon som helst redovisningsskyldighet gentemot långivaren – användas för att finansiera alltifrån köksrenoveringar till hästköp och utlandsresor.

Räntor och räntebelopp

Räntan kan nog anses vara det viktigaste att tänka på när det kommer till olika lån. Den främsta skillnaden mellan snabba lån och privatlån är att snabblån brukar ha betydligt högre ränta än privatlån.

Eftersom ränta är kostnaden för att låna pengar innebär det att snabblån kortsiktigt sett är dyrare än privatlån. Speciellt med anledning att många snabblån inte kräver någon säkerhet. Flera långivare erbjuder dessutom lån till personer med betalningsanmärkningar. Några ytterligare riktmärken:

 1. Långivare måste enligt svensk lag skriva ut den effektiva räntan när de erbjuder dig ett lån. Den effektiva räntan är den totala lånekostnaden inklusive den nominella räntan och övriga avgifter såsom aviavgift eller uppläggningsavgift.
 2. Räntan på ett snabblån räknas ut på totalen på ditt lån vilket medför högre räntekostnaden ju mer du lånar. Räntebeloppen på lån på 3000 kr respektive 5000 blir alltså olika trots samma löptid.

För att förenkla detta räkneexempel ytterligare: du har ett lån på 1 000 kronor och en exempelränta på 10 %. För att räkna ut din ränta tar du lånebeloppet gånger räntan: 1 000 kronor*0,1 (10 % ränta) = 100 kronor.

Det här betyder att räntan du ska betala totalt på lånet är 100 kr. Totalkostnaden är 1100 kr för räntan + återbetalning av hela lånet. Hade du lånat dubbelt så mycket hade du också betalat dubbelt så mycket.

Nominell och effektiv ränta på snabblån

För lån med korta löptider gäller i regel bunden ränta. Rörlig ränta är snarare kutym vid större bostadslån. Men begreppsparet nominell och effektiv ränta kan ställa till med huvudbry.

 • Den nominella räntan är den ränta som långivaren tar ut för snabblånet du har tagit. Men det är inte bara detta du betalar för när du tar ett lån. Utöver räntan tillkommer det ofta kostnader för ditt lån i form av uppläggningsavgifter och aviavgifter.
 • Dessa utgifter, tillsammans med den nominella räntan, utgör den så kallade effektiva räntan och den presenteras alltid av låneutgivarna. Den effektiva räntan är med andra ord den summa du verkligen betalar för lånet. I och med att ett snabblån normalt löper under en kort tidsperiod sätts räntan utifrån den tidsperioden.

Lån utan avgifter

Om ditt snabblån inte har några avgifter innebär det att hela kostnaden för lånet enbart består av ränta. Det kan vara en klar fördel eftersom du har möjlighet att göra avdrag för räntekostnader i din deklaration. Långivarna meddelar Skatteverket detta inför deklarationen så dina räntekostnader är förtryckta på deklarationen.

Löptid för snabblån

Lånets löptider påverkar lån mer än vad man kan tro. Detta eftersom löptiden avgör hur lång tid det tar för dig att betala tillbaka lånet. Löptiden avgör också den totala summan som du ska betala tillbaka. Generellt kan man säga att ju kortare löptiden är, desto mindre kostar det för dig att ta ett snabblån.

Skillnaden mellan snabblån och privatlån

När man jämför snabblån och privatlån kan båda vara till synes bra alternativ. I synnerhet om man behöver pengar snabbt, men det finns också en del skillnader mellan kredittyperna:

 • Snabblån kan ha lite högre ränta än ett privatlån. Men å andra sidan har de inte samma krav på inkomst eller kreditvärdighet, vilket kan vara en fördel. Ibland kan man som låntagare också erbjudas räntefria lån, men de kan då istället ha andra fasta avgifter.
 • En annan sak som skiljer mellan snabblån och privatlån är hur man presenterar räntorna. För privatlånen anges ofta ränta per år och för snabblån är det vanligt att räntan anges per månad. Även återbetalningstiden skiljer sig åt, då privatlån oftast är uppdelade på många år medan snabblån är uppdelade över månader.

Snabblån och blancolån

Snabblån utan säkerhet är detsamma som ett så kallat blancolån. Det innebär att du inte behöver berätta för långivaren varför du vill låna eller vad du ska spendera pengarna på.

Tips för dig som vill ha ett snabblån

För dig som funderar på att ta ett lån lönar det sig att tänka igenom vad du behöver låna till. Innan du börjar ansöka är det därför bra att tänka på några olika saker.

 • Hur mycket behöver du låna? Låna aldrig mer pengar än du verkligen behöver.
 • Kan du betala tillbaka? Oftast börjar du betala tillbaka redan månaden därpå. Har du råd att betala tillbaka ditt lån och vad händer om du helt plötsligt blir sjuk eller förlorar ditt jobb?
 • Hur mycket kan du betala varje månad?

När du har bestämt dig för att låna

När du har gått igenom din ekonomi och har bestämt dig för att du vill låna pengar finns det en hel del att göra innan själva ansökan. Detta för att säkerställa att man väljer det bästa lånealternativet.

 • Gör en realistisk kalkyl så ser du hur snabbt du kan betala tillbaka på ditt lån. Titta på dina inkomster och utgifter och se till att du har lite marginaler så att du inte lurar dig själv att tro att du har större marginaler för att betala tillbaka lånet än du egentligen har. Mindre marginaler betyder mindre lån.
 • Jämför snabblångivare så att du hittar ett lån som passar dig och erbjuder den avbetalningstid du behöver.
 • Skulle du, trots allt, ligga precis på gränsen när det gäller om du kan betala tillbaka i tid eller inte? I så fall kan ett alternativ vara att välja en långivare som erbjuder möjligheten att förlänga snabblånet mot en kostnad. Detta istället för att betala påminnelseavgifter eller inkassokostnader.
 • Välj inte en längre låneperiod än nödvändigt eftersom du då får betala mycket mer för ditt lån.

Hur det går till att låna

Så här går det till att göra en ansökan om ett snabblån:

 • Du skickar en ansökan till låneutgivaren för att göra ansökan.
 • När du är klar med ansökan och skickat den vidare får du invänta svar. Blir din låneansökan godkänd får du veta det från kreditgivaren. Om din låneansökan blev nekad får du också veta på vilken grund.
 • Om du får din ansökan beviljad har du pengarna du behöver på ditt konto från inom en halvtimme upp till en dag. Detta beroende på vilken bank du har. Du kan använda pengarna direkt efter insättning.

När man inte ska ta ett snabblån

Om du vet att du löper du risk för att bli arbetslös inom den närmaste framtiden bör du inte ta ett lån. I alla fall inte om lånet har en längre avbetalningstid. Du måste kunna återbetala lånet innan du slutar jobba.

Undvik om möjligt att låna till varor och tjänster som förbrukas snabbt. Det här är saker som tar slut långt innan lånet är avbetalat. En bra tumregel är också att inte låna för att amortera på andra lån.

Ett sådant beteende leder till en ond cirkel som är svårt att ta sig ur. Självklart bör du heller aldrig ta snabblån för att spela spel i onlinecasinon eller liknande.

Påminnelseavgifter

När du inte kan betala enligt överenskommelsen kan både påminnelseavgifter och straffavgifter tillkomma. Dessa avgifter kan leda till att lånet blir mycket dyrare än vad du räknat med. I värsta fall hamnar ärendet hos inkasso och du kan riskera att få en anmärkning. Långivare måste ange fullständiga låne- och användarvillkor.

Dolda avgifter

Självklart vill alla ha ett så billigt lån som möjligt, det är därför det är så viktigt att jämföra lånekostnaderna. Var därför noggrann med att alltid kontrollera att lånet inte har några dolda avgifter.

Fråga hellre långivaren för mycket än för lite när du ansöker om lånet för att säkerställa att du förstår villkoren. Tillkommer t.ex. kostnad för fakturaavgift?

Vanliga avgifter för lån

En av de vanligaste avgifterna för lån är uppläggningsavgiften. Denna tas ut som en engångsavgift för att täcka långivarens kostnader för att lägga upp lånet.

En annan, mer återkommande, avgift är aviavgiften som tas ut för att banken eller kreditinstitutet skickar dig betalningsavier. Välj därför hellre e-faktura för du ska slippa betala dessa extra avgifter.

Amortering

Amortering är en avbetalning av delar av en skuld men kan också vara en avbetalning av hela skuldbeloppet. Amorteringen kan ske på olika sätt genom enligt en amorteringsplan.

Det finns flera modeller för amortering. Men idag har de flesta lånen så kallad rak amortering där återbetalningssumman per månad växlar allt eftersom lånesumman sjunker. Dock kan det vara bra att känna till de olika begreppen innan man lånar.

De vanligaste amorteringsplanerna är:

 • Amorteringsfritt lån är ett lån där hela skulden återbetalas vid löptidens slut. Inga avbetalningar sker under tiden. År 2016 infördes det dock ett amorteringskrav för nya bolån som medför att de måste amorteras med minst 1 procent av lånebeloppet per år.
 • Rak amortering innebär att amorteringsdelen är konstant vid varje betalningstillfälle. Utgiften minskar därför över tiden, allt eftersom kapitalskulden, och därmed räntan, minskar.
 • Annuitetslån innebär att man betalar ett konstant belopp för ränta och amortering vid varje betalningstillfälle, alltså samma antal kr/mån. Eftersom räntedelen av detta belopp minskar över tiden, i takt med att skulden avbetalas, ökar därför din avbetalning eller den så kallade amorteringsdelen.
 • Trappstegsplaner används mest på långa krediter och innebär att amorteringarna ökar stegvis och inte kontinuerligt som på annuitetslån.

Att inte amortera

Att inte amortera på ett lån betyder att man bara betalar ränta fram tills att lånetiden löper ut. Först därefter återbetalas hela lånesumman. När det gäller snabblån är det dock bra att ha i åtanke att betala tillbaka dessa så snabbt som möjligt. Detta i syfte att undvika extra kostnader.

Fördelar med snabblån

Fördelarna med snabblån är många men några av dem är:

 • Det går snabbt att ansöka och få ett snabblån utbetalt.
 • Du behöver ingen säkerhet för ett snabblån, även om du har betalningsanmärkningar kan du bli godkänd av långivare.
 • Från ansökan till utbetalning går det snabbt: du kan ha pengarna på ditt konto redan samma dag.
 • Det är enkelt att ansöka.
 • Det finns flera olika alternativ och summor att låna än vid vanliga banklån. Flexibel löptid och personanpassade lånebelopp hör således till fördelarna.
 • Vissa långivare erbjuder räntefria öppningserbjudanden till nya kunder.

Nackdelar med sms-lån

 • Snabblån har vanligtvis högre räntor än bankernas blancolån.
 • Dessa lån har också kort återbetalningstid jämfört med andra lån.
 • Kan ge många kreditförfrågningar om du lånar på flera ställen som använder UC för att kolla din kreditvärdighet.
 • Lånen kan kosta mer än vad du tror om du inte är noga med att kontrollera villkoren.
 • De lånade pengarna kan användas till köp som är egentligen är onödiga.
 • Läs gärna en recension eller betyg från tidigare låntagare innan du slutgiltigt väljer en långivare. Somliga kreditgivare är t.ex. rekordsnabba med att skicka ut påminnelser. Andra saknar möjlighet att kontakta kundtjänst för frågor i enskilda ärenden.

Risker med lån

Risken med att låna är att man kan få svårt att betala tillbaka pengarna man har lånat. Det kan bero på att ens privata situation har förändrats eller att man har beräknat fel när man tog lånet. Ibland kan man göra en överenskommelse om att betala tillbaka mindre per månad, men under en längre tid.

Ta dig även en funderare över din förmåga att återbetala skulden och dina övriga utgifters utveckling över tid.

 1. Oavsett anledning riskerar skulden att öka lavinartat på kort tid. Det är med andra ord klokast att inte låna pengar som du vet att inte kommer att kunna betala tillbaka.
 2. Fundera över din situation. Om du inte har 2 000 kronor nu, kommer du kunna betala 2 600 kronor om 30 dagar? Om svaret på frågan är ja är snabblån absolut någonting för dig!

Bra att känna till om snabblån och långivare

Sedan 1 juli 2014 måste alla svenska företag som lånar ut pengar till konsumenter ha tillstånd från Finansinspektionen. De måste också visa att de bedriver en sund verksamhet och det finns krav på information och dokumentation.

Ett snabblån är en högkostnadskredit. Precis som alla andra lån så kan du riskera betalningsanmärkningar, ifall att du inte kan betala tillbaka hela skulden. Om du behöver rådgivning och stöd så kan du vända dig till en budget- och skuldrådgivare. De finns i varje kommun.

Lagkraven i Sverige har skärpts för snabblån och SMS-lån. Den 1 september 2018 infördes ett räntetak samt ett högkostnadstak. I lagen om snabblån, den så kallade konsumentkreditlagen, finns det ett räntetak.

Detta innebär i klartext att kredit- och dröjsmålsräntan inte får vara mer än 40 % högre än referensräntan. Högkostnadstaket innebär också att den totala kostnaden inte får överstiga det ursprungliga kreditbeloppet. Det betyder att totalkostnaden för ett SMS-lån på 1000 kronor aldrig ska överskrida 2000 kronor.

Snabblån - belopp, löptider och kreditprövning

Sponsrade länkar

Dagens snabblån kännetecknas alltså av att låntagaren får svar på sin låneansökan direkt. Detta som är möjligt tack vare automatiska kreditprövningar mot centrala register. Tänk dock på att utbetalningen kan bli fördröjd med någon dag.

Begreppet snabblån hänför sig i regel till de småkrediter som återfinns på marknaden via ansökan online. Långivarna tillämpar en automatisk kreditprövning.

Detta innebär praktiken innebär att inkomst- och personuppgifter, som anges i låneansökan, granskas i förhållande till registeruppgifter på central nivå. Tack vare det automatiserade ansökningsförfarandet kan låntagaren få svar på sin ansökan direkt.

Namnet snabblån bedrar

Man bör ha i åtanke att utbetalningen av lånebeloppet kan dröja några dagar om ansökan görs i anslutning till långhelg. I synnerhet om ansökan lämnas in på kvällen innan röd dag. Detta med anledning av att staten – i samråd med bankerna – vidtagit kraftåtgärder för att bromsa upp de rekordsnabba utbetalningarna.

Möjligheten att få snabblån direkt är störst för den som ansöker under kontorstid.
 1. Den officiella motiveringen till åtgärderna är att dessa ska bidra till en minskad skuldsättning hos en redan utsatt konsumentgrupp.
 2. Det går nämligen, som framgår ovan, att få snabblån trots tidigare betalningsanmärkningar.

Belopp och löptider för snabblån

De vanligaste beloppen för snabblån varierar mellan någon enstaka tusenlapp och ca 5000 kronor. Detta oberoende av via vilken kanal ansökan kommer in. I sällsynta fall kan beloppsgränsen sträcka sig ännu lägre – snabblån på 500 kronor förekommer hos en handfull olika kreditgivare.

Löptiden för dessa snabblån – oavsett lånebelopp – brukar uppgå till en månad. För de större lånebeloppen kan man som låntagare välja mellan att dela upp betalningen på två eller flera fakturor.

Sponsrade länkar