Fullt möjligt med nya snabblån trots obetalda kreditskulder

Sponsrade länkar

Återkommande låneansökningar är vanliga bland personer som använder sig av snabblån. Att finansiera gamla restskulder med hjälp av nya snabblån är mer regel än undantag.

Sponsrade länkar

Enligt landets stora morgontidningar – däribland DN – är snabblånen i högsta grad beroendeframkallande; åtminstone i den bemärkelsen att den som en gång tar ett snabblån riskerar att återfalla i snabblånens onda cirkel. Detta innebär i praktiken att gamla skulder finansieras med nya lån. Upp emot tio procent av dem som en gång tar ett snabblån hamnar i ett beroende; något som gör snabblånen statistiskt sett mera beroendeframkallande än tunga droger som heroin och kokain.

Snabblån för personer med betalningsanmärkningar

En av anledningarna till att snabblånen fullkomligt exploderat under 2000-talet, bottnar i det faktum att lånen finns tillgängliga för så kallade riskgrupper, som tvingas betrakta de snabba lånen som en sista räddning undan en betalningsanmärkning. Till saken hör nämligen att mer än hälften av kreditgivarna lånar ut till personer med ingen eller ringa inkomst samt till låntagare med flera betalningsanmärkningar på sitt samvete. Utåt heter det att man långivaren gör en samlad bedömning av låntagarnas privatekonomi, men i verkligheten är denna bedömning i det närmaste obefintlig.

Snabblån även till nolltaxerare

Till saken hör också att mindre snabblån på 500 eller 1000 kronor inte är förbundna med några som helst inkomstkrav. Dessa lån finns således tillgängliga även för låntagare som saknar taxerad förvärvsinkomst. Med andra ord saknar dessa individer – i teorin – medel för att återbetala skulden till långivaren.