Kreditgivarna har laglig rätt att undvika kreditupplysning för snabblån

Sponsrade länkar

Enligt rådande lagstiftning behöver kreditgivarna på marknaden för snabblån inte genomföra någon kreditupplysning som inbegriper en kontroll mot det centrala UC-registret.

Sponsrade länkar

Upplysningscentralen – eller UC – är det kreditupplysningsföretag som svenska kreditgivare använder för att kontrollera om en person är kreditvärdig eller inte. Företaget hjälper sina kunder – långivarna – att bedöma om en potentiell kreditgivare är tillräckligt kreditvärdig för att kunna återbetala det lån som ansökan avser. Som låntagare bör du i första hand känna till följande:

  • Varje tidigare kreditupplysning lagras hos UC. Många tidigare kreditupplysningar kan medföra problem när det väl är dags att ansöka om en större kredit, t.ex. ett bostadslån. Ett högt antal tidigare kreditupplysningar är nämligen en indikation om att låntagaren hanterar sin privatekonomi på ett slarvigt sätt.
  • Som låntagare kan man själv granska sin kreditvärdighet på Upplysningscentralens hemsida. Detta kan ge en bra förhandsuppfattning av kreditgivarens slutgiltiga bedömning – dvs. man skapar sig en uppfattning om det över huvud taget är värt att ansöka om ett lån eller inte.
  • Somliga kreditgivare nöjer sig med att göra en enda kreditupplysning för nya kunder. Vid upprepade krediter görs således ingen kontroll mot UC.

Information om kreditupplysning på hemsidan

Kreditgivarna är skyldiga att ange om – och i vilken mån – de väljer att göra en kreditupplysning på sina kunder. Likaså bör det framgå att långivaren inte sprider känsliga person- och inkomstuppgifter vidare till tredjepartskällor. Denna typ av information framgår i regel av lånevillkoren som återfinns på långivarens hemsida.