Undvik att låna 1000 kronor snabbt med kreditupplysning

Sponsrade länkar

Att ansöka om ett separat lån på 1000 kronor – med en registrerad kreditupplysning som följd – är inte att rekommendera. I första hand bör man istället leta alternativ till lån i denna storleksklass.

Små snabba lånebelopp finns att tillgå i många länder – inte minst i USA.
Sponsrade länkar

Lånebelopp på 1000 kronor finns i skrivande stund enbart att tillgå på den mångfasetterade marknaden för smslån och övriga mikrokrediter. Bankernas kreditutbud omfattar inte småbelopp på någon tusenlapp, varför ett banklån aldrig är något alternativ för personer i behov av minimala kreditbelopp. Tänk i detta sammanhang på att mikrolånen inte nödvändigtvis har snabbare utbetalning än ett vanligt banklån – vilket ryktena ofta felaktigt påstår – men å andra sidan får man bifall eller avslag inom några minuter efter att en ansökan om mikrolån lämnats in. Utifrån svaret kan man sedan planera sin kortsiktiga privatekonomi.

Alternativ till att låna 1000 kronor

Återkommande råd från ekonomiexperter betonar det förkastliga med att låna belopp, som storleksmässigt överskrider det faktiska kreditbehovet. Således ska man inte ta ett blancolån på 10000 kronor från en storbank ifall lånebehovet enbart avser någon tusenlapp. Disponibla medel i form av krediter ger nämligen illusioner om en falsk likviditet, som är av ondo såtillvida att det rent av är bättre att låna exakt det belopp som behövs – en högre ränta till trots. Den korta löptiden, och den höga räntan, på snabba tusenkronorslån är å andra sidan så olönsamma att dessa kredittyper inte heller kan rekommenderas rakt av. Istället bör man leta med ljus och lykta efter alternativ till snabba lån. Några råd på vägen:

  • Utnyttja befintliga kortkrediter, som du redan har beviljats. Räntan på dessa är garanterat lägre än motsvarande ränta på ett snabblån – och dessutom slipper man genomgå en ytterligare kreditupplysning. Tänk dock på att inte ta ut pengar i bankomat – handla istället någon småsak på t.ex. konsum och begär att få en extra tusenlapp i kontanter.
  • Använd en kontokredit som du redan har eller övertrassera ett vanligt lönekonto; det senare alternativet är, paradoxalt nog, billigare än att låna 1000 kronor genom ett snabblån.

För personer som redan har dragit på sig många kreditupplysningar är det extra viktigt att satsa på ett alternativ som inte medför ytterligare en prick hos Upplysningscentralen. Ju fler kreditupplysningar man har dragit på sig genom åren, desto svårare blir det nämligen att ansöka om seriösa krediter – t.ex. bostadslån.