Kunder med betalningsanmärkningar och utan pantsättningsmöjligheter får nöja sig med privatlån och andra typer av blancolån

Sponsrade länkar

Personer med betalningsanmärkningar kan endast ty sig till mindre blancolån. De större bankerna nekar i regel hypotekslån ifall personen bakom ansökan har en eller flera betalningsanmärkningar i sin närliggande kredithistorik.

Personer med betalningsanmärkningar bör direktförhandla med en banktjänsteman om bankernas privatlån. Undvik snabba lån från nätet eller via sms.
Sponsrade länkar

En betalningsanmärkning är i bankernas ögon ett bevis på att en låntagare inte förmått sköta sina åtaganden; således bifaller inte bankerna, av rent principiella skäl, ansökningar från personer med betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning är synlig i tre år från och med verkställandedatum. Så länge anmärkningen är synlig kan det vara svårt att få vanliga banklån, men man kan även, med hänvisning till betalningsanmärkningen, bli nekad att utföra följande ärenden:

  • Teckna telefonabonnemang och försäkring.
  • Öppna vanliga bankkonton.
  • Bli beviljad bankkort.
  • Få medlemskap i en bostadsrättsförening.
  • Köpa varor och tjänster på avbetalning.

Dyra hypotekslån tillgängliga

I skrivande stund framstår Ferratum och Bluestep som de mest seriösa aktörerna som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar. Den sistnämnda erbjuder även bostadslån med bostaden som säkerhet – även till personer med betalningsanmärkningar och skulder. Ett krav från Bluestep är dock att skulder till Kronofogden återbetalas i samband med att man blir beviljad lån.

Hypotekslån med samma ränta som blancolån

Tänk dock på att de hypotekslån som Bluestep och Ferratum erbjuder har en betydligt högre ränta än motsvarande lån från större banker. De facto har hypotekslånen från Bluestep lika höga räntor som blancolånen från någon av landets etablerade affärs- eller handelsbanker. Det lönar sig därför inte att bina räntan någon längre tid – se därför ett lån hos Bluestep som en interimslösning och låna från en större bank så fort betalningsanmärkningen och skulderna försvunnit från de centrala registren.