Seniorlån

Storbankernas kreditutbud inrymmer alltifrån små hypotekslån till skräddarsydda privatlån

Sponsrade länkar

Bankerna erbjuder sällan särskilda seniorlån. Däremot är seniorer välkoma att ansöka om de blancolån och hypotekslån som ingår i bankernas ordinarie kreditutbud.

Bankerna undviker numera att rikta sina lån till specifika kundgrupper. Seniorer bör således ansöka om bankernas ordinarie krediter.
Sponsrade länkar

Det är numera ganska ovanligt att bankerna riktar sina krediter till en specifik kundgrupp; detta med anledning av att riktade krediter utesluter fler låntagare än de faktiskt attraherar. Av denna anledning är de tidigare seniorlånen numera ganska ovanliga. Begreppet seniorlån var i första hand en effekt av att Finansinspektionen, för ett tiotal år sedan, förbjöd bankerna att neka bostadslån till pensionärer – begreppet seniorlån användes följaktligen för att förtydliga att pensionärer var välkomna att ansöka om lån. Fram till nyligen var SEB den enda i raden av storbankerna som hade ett riktat seniorlån kvar i sitt kreditutbud.

Seniorlån med krav på säkerhet

Pensionärer, som ansöker om lån, får emellertid vara beredda på att bankerna ställer höga krav på inteckning i någon form av säkerhet. Större blancolån brukar sällan beviljas av storbankerna i de fall löptiden bedöms vara orimligt lång i förhållande till låntagarens förväntade livslängd. Däremot är det fritt fram för seniorer att ansöka om smslån och små onlinelån. Till och med 100-åringar kan enkelt få sin ansökan beviljad – under förutsättning att de förmår lämna in den självmant.

Rörliga lån till pensionärer

Bankerna brukar vara något generösare med att bevilja rörliga lån till pensionärer och seniorer, som antyder att de gärna vill lägga in extra amorteringar. Seniorer som önskar binda sina lån – även för en längre tid än den förväntade livslängden – brukar inte heller möta något motstånd från banken. Men då krävs en fullständig inteckning i den fastighet som står som säkerhet för lånet. När lånet sedan löses in måste kostnaderna för ränteskillnadsersättning i vanlig ordning betalas av dödsboet.