En skuldsättning av normalgraden utgör inget hinder för nya lån – kreditgivarna friar hellre än fäller

Sponsrade länkar

Ett normalt skuldsaldo i förhållande till inkomsten sätter sällan käppar i hjulet för ytterligare lån. Den som däremot står i skuld till Kronofogden kan få det svårare att hävda sig vid en låneförhandling.

Det är fullt möjligt att ansöka om nya lån trots tidigare skulder. Se bara till att det totala skuldsaldot är balanserat.
Sponsrade länkar

Den som har ett normalt skuldsaldo i förhållande till sin inkomst kan med gott samvete ansöka om ytterligare krediter. Även personer med mycket höga skulder kan räkna med bifall på sina låneansökningar i de fall skulderna har säkerhet – t.ex. i fråga om bostadslån. Följande skuldkategorier är emellertid mindre gynnsamma för en potentiell låntagare:

  • Många småkrediter utan säkerhet (blancolån) till olika kreditinstitut.
  • Obetalda kortkrediter, vars ränta ackumulerats sedan lång tid tillbaka.
  • Skulder till Kronofogden – KFM – som inte har betalats in.
  • Skulder som lett till indrivning och betalningsanmärkning – även efter att dessa betalats tillbaka.

Amortera skulder till Kronofogden först

Tänk på att banker och kreditinstitut ser mycket allvarligt på obetalda skulder till Kronofogden. Därför bör dessa skulder slutamorteras allra först – i annat fall får man på löpande band räkna med avslag på sina låneansökningar. Således kan det vara värt att prioritera återbetalningen av dessa skulder trots att man har många obetalda snabblån med betydligt högre ränta än KFM-skulderna. Tänk också på att antalet tidigare kreditförfrågningar hos Upplysningscentralen är avgörande för om personen bakom en låneansökan kan anses vara värdig ett nytt lån. Personer med multipla förfrågningar får nämligen räkna med avslag på sin ansökan; även i de fall deras totala skuldsaldo är förhållandevis blygsamt.