De billigaste snabblånen återfinns bland lockerbjudandena till förstagångskunder

Sponsrade länkar

Rubriken billiga snabblån är i sig paradoxal – ett billigt snabblån har ännu inte sett dagens ljus på den svenska kreditmarknaden – men somliga snabblån är åtminstone mindre dyra.

Sponsrade länkar

Att tala om billiga snabblån är som att diskutera snabba sniglar. Än så länge har den svenska kreditmarknaden nämligen inte lyckats presentera något billigt och prisvärt snabblån. Snabbkrediterna tar nästan ut en fjärdedel av det lånade beloppet i ränta; även för lån med mycket kort löptid – i genomsnitt 30 dagar. Detta skulle på årsbasis innebära en räntekostnad på flera hundra procent. Om det generella ränteläget ska vara vägledande får snabblånen således inte kallas billiga – snarare rör det sig om lån med skyhöga ockerräntor på en nästintill kartellmässig kreditmarknad.

Optimera kostnaden – låna online

Snabblånen kan i grova drag delas in i onlinelån och smslån. Av dessa kredittyper är onlinelånen något billigare än de lån som beviljas via sms. Detta med anledning av att smslånen är förbundna med en rad olika avgifter till telefonoperatören och kreditgivaren, som höjer totalkostnaden för lånet med i genomsnitt en 50-lapp. Däremot innebär de många bekräftelsemeddelandena i samband med ansökningsproceduren att säkerheten för smslånen är mycket hög – något att tänka på för den som t.ex. befinner sig i utlandet och plötsligt behöver låna pengar.

Billiga snabblån för seriösa låntagare

Den som har en stabil privatekonomi – och saknar betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden – kan räkna med att kunna sovra bland betydligt fler kreditgivare än den som har dragit på sig nämnda nackdelar. Således kan man ty sig till de kreditgivare som erbjuder minst ogynnsamma räntor. De långivare som riktar in sig mot så kallade riskgrupper tar nämligen ut något högre räntor än de kreditgivare som prioriterar ekonomiskt stabila låntagare, som bara sporadiskt behöver använda sig av snabblån.