Lär känna förutsättningarna för direkta utbetalningar av snabblån

Sponsrade länkar

Huruvida ett snabblån kan betalas ut direkt beror i första hand på om kreditgivaren har utarbetat ett samarbetsavtal med låntagarens bank. I annat fall kan utbetalningen dröja någon dag.

Sponsrade länkar

Idag är det överlag svårt att få ett lån med direkt utbetalning; något som kan sättas i kontrast till situationen för några år sedan, då snabblån betalades ut inom några minuter till höger och vänster. Omkring fem år efter att snabblånen lanserades krävde staten att de direkta utbetalningarna – tillika snabblånens främsta försäljningsargument – skulle bromsas. Tanken var att snabblånen således skulle bli mindre attraktiva; en förebyggande åtgärd för att minska överbelåningen hos konsumenterna.

Snabblån med svar direkt

Trots att man som låntagare får räkna med att utbetalningen fördröjs med någon dag, sker handläggningen av lånen fortfarande på någon minut. Detta innebär att låntagaren får svar direkt även om själva utbetalningen blir fördröjd. Det direkta svaret innebär ändå en viss trygghet i den bemärkelsen att man med gott samvete kan konsumera upp sina sista kronor med vetskapen om att inbetalningen är på väg inom kort. Statens påtryckningar har således inte givit önskad effekt.

Direkt utbetalning på vardagar

De direkta utbetalningarna av snabbkrediterna lever dock fortfarande kvar; åtminstone för dem som ansöker om lån på en vardag under ordinarie kontorstid. Ifall utbetalningsordern kommer till banken under ordinarie öppettider kan utbetalningen fortfarande göras direkt. Värre är det emellertid för den som ansöker om lån på kvällar eller helger – då kan man behöva vänta till nästkommande vardag innan pengarna finns tillgängliga på kontot.