Den som ansöker om snabblån måste vara myndig i lagens mening, dvs ha fyllt 18 år

Sponsrade länkar

Det är långt ifrån självklart att en 18-åring kan ansöka om snabblån. Det blir nämligen allt vanligare med höjda åldersgränser på denna tidigare mycket lukrativa kreditmarknad.

Sponsrade länkar

När snabblånen för första gången såg dagens ljus var 18 år den självklara åldersgränsen. I kölvattnet av dåliga erfarenheter av unga låntagare har emellertid många långivare valt att istället sätta myndighetsåldern för snabblån till 19 eller 20 år. Indrivningar av småbelopp kostar nämligen skjortan för kreditgivarna, som inte alltid har fördelaktiga samarbetsavtal med inkassobolagen. Men det är långt ifrån omöjligt att låna som 18-åring. Aktörerna Meddelandelån, SMS-pengar och Mobillån hör t.ex. till den grupp kreditgivare som fortfarande välkomnar 18-åriga låntagare.

Andra hinder än åldern för unga låntagare

Det primära hindret för unga låntagare är inte åldern; snarare ställer långivarnas inkomstkrav till med problem. I samband med den automatiska handläggningen av låneansökan görs nämligen en kontroll mot Skatteverkets inkomstregister. De färskaste inkomstuppgifterna härstammar för det mesta från föregående taxeringsår, vilket innebär att den 18-åriga låntagaren måste ha haft en viss inkomst redan som 17-åring. Unga låntagare, som inte har haft inkomst som 17-åringar, kan således få problem med snabblån av denna anledning.

Obefintliga inkomstkrav för små snabblån

Inkomstkraven för små snabblån är i princip obefintliga; för att få låna en 1000-lapp brukar långivaren i regel kräva en taxerad förvärvsinkomst på 20 000 kronor. Somliga kreditgivare kräver ingen inkomst över huvud taget, men dessa har i gengäld något högre åldersgränser än myndighetsåldern 18 år.