Bilhandlarna tillhandahåller själva förmånliga avbetalningsmöjligheter

Sponsrade länkar

Hos merparten av bilhandlarna är det fullt möjligt att köpa bil på avbetalning. Men tänk på att totalkostnaderna för bilköpet kan bli höga även om avbetalningen är helt räntefri.

Sponsrade länkar

Både återförsäljare av nya bilar och bilhandlare som förmedlar begagnade fordon brukar möjliggöra bilköp på avbetalning. Avbetalningserbjudandena brukar se förmånliga ut på papperet – ibland är de till och med helt räntefria – men avbetalningsköp är sällan så förmånliga som de verkar. Som kund bör man nämligen tänka på följande:

  • Grundpriset på en bilhandlarbil i prisklassen 100 000 kronor är oftast upp till 30 procent högre än på motsvarande fordon på den privata marknaden. Den som väljer att finansiera sitt köp med avbetalning kan sällan räkna med att bilhandlaren sänker grundpriset. Trots låga räntor och förmånliga villkor på själva avbetalningskontraktet, blir totalkostanden för bilköpet lätt hög på grund av bilens höga inköpspris.
  • Med hänvisning till ovanstående bör man som låntagare alltid jämföra olika finansieringsalternativ. Det kan rent av löna sig att ta ett blancolån från en fristående storbank. På så sätt kan man åberopa en stor kontantsumma som argument för att bilhandlaren ska pruta ner priset.

Omöjligt köpa privat på avbetalning

Vid privatköp är det inte möjligt att köpa bilen på avbetalning; således måste man som potentiell köpare på förhand ro fram med pengar – antingen kontant eller med hjälp av banklån. I nämnda situation brukar bankernas medlemslån vara mer förmånliga än vanliga blancolån. Andra alternativa finansieringsformer är t.ex. att frigöra kontanter genom att låna med inteckning i den egna bostaden (förutsatt att man äger en bostadsrätt eller villa och har utrymme kvar att belåna denna) eller att använda bilen som säkerhet. Ett fåtal banker godtar även privatköpta bilar som säkerhet för sina lån.