Bilhandlare brukar ofta själva erbjuda räntefria finansieringsalternativ

Sponsrade länkar

Räntefria billån förekommer i pratkiken hos bilhandlare. Bilhandlarna brukar emellertid kompensera den uteblivna räntan genom att höja inköpspriset för bilen.

Sponsrade länkar

Räntefria billån blir allt vanligare och är i första hand kopplade till utvalda nya och begagnade bilar som förmedlas av bilhandlare. I normalfallet står bilhandlaren även värd för lånet. Som bilköpare bör man emellertid betänka följande nackdelar och faktum med räntefria billån:

  • Bilhandlaren är sällan villig att pruta ner priset på bilar som säljs på avbetalning med räntefria lån. Dessa bilar säljs med andra ord till överpris – räntan är således inbakad i bilens grundpris. Den totala kostnaden för en bil som säljs till överpris, på räntefri avbetalning, skulle sannolikt varit lägre om bilen finansierats med ett vanligt lån men i gengäld hade sålts till ett lägre marknadspris.
  • Den som köper ny bil på räntefri avbetalning förlorar inte bara prutmånen, utan även möjligheten att förhandla till sig extrautrustning såsom vinterdäck och övriga lösa tillbehör.

Prisskillnaden utgör den dolda räntan

De räntefria billånen är – som ovan framgår – inte räntefria i praktiken. Räntan utgörs av skillnaden mellan bilens pris hos den säljande handlaren och det pris som skulle gälla ifall bilen sålts av annan aktör. Som låntagare kan man enkelt få en uppfattning om den faktiska räntan genom att fråga hur mycket bilen skulle kosta ifall hela köpesumman betalas kontant. I det senare fallet skulle handlaren sannolikt pruta ner priset med minst tio procent.