SEB tar bilen som säkerhet vid förmedling av auktoriserad handlare

Sponsrade länkar

SEB godtar bilar som säkerhet för billån förutsatt att de köpts via auktoriserad återförsäljare. Bilar som köpts på den privata begagnatmarknaden – t.ex. på Blocket – kan enbart finansieras med SEB:s blancolån.

Sponsrade länkar

SEB erbjuder ett förmånligt billån för vilket bilen fungerar som säkerhet. De villkor som är förbundna med billånet är emellertid ganska omfattande; bland annat bör man som privatperson kunna åberopa en årsinkomst på minst 150 000 kronor. Därutöver ska man genomgå en sedvanlig kreditprövning och vara fri från synliga betalningsanmärkningar. Vidare gäller följande:

  • Köparen bör kunna åberopa en kontantinsats omfattande minst 20 procent av bilens inköpspris. Kontantinsatsen kan ersättas av en inbytesbil.
  • Löptiden för lånet kan maximalt uppgå till sju år (detta gäller enbart nya bilar). Ju äldre bilen är, desto kortare blir löptiden.
  • Räntan är rörlig och pendlar i skrivande stund mellan fem och sex procent exklusive uppläggningsavgifter och löpande aviavgifter. Räntesatsen hör således till de lägsta på marknaden.

Blancolån vid privatköp

SEB tillämpar – på gott och ont – en mycket strikt policy för bilar som köpts på den privata begagnatmarknaden. Denna typ av fordon kan inte fungera som säkerhet för bankens billån – även i de fall bilen är nästintill ny. För personer som står i begrepp att köpa en begagnad bil privat, hänvisar SEB således till sina blancolån. För denna kundgrupp erbjuder dock såväl Mymoney som Handelsbanken betydligt bättre räntevillkor, då dessa kreditgivare godtar inteckning i bilar som köpts på den privata marknaden.