Bankernas billån bör alltid jämföras noga med bilfirmornas dito

Sponsrade länkar

Inför bilköpet bör man noga jämföra olika finansieringsalternativ; hypotekslån med säkerhet brukar vara det billigaste billånet. Blancolån bör undvikas, liksom – paradoxalt nog – räntefria billån.

Sponsrade länkar

Den som står i begrepp att göra sitt livs kanske största affär någonsin – ett bilköp – bör noga jämföra olika finansieringsalternativ. Det mest förmånliga sättet att köpa bil brukar vara att belåna sin befintliga bostad för att på så sätt frigöra kontanter till låg hypoteksränta. Fördelen med att frigöra pengar på detta sätt är valfriheten att köpa vilken bil man vill; antingen privat eller från bilhandlare. Som köpare bör man naturligtvis vara medveten om att privatköp innebär ett visst risktagande.

Förmånliga bilkrediter

Till de förmånliga billånen hör även de billån som förmedlas av storbankerna. Vanligen får banken inteckning i bilen, som därmed fungerar som säkerhet för lånet. Tänk dock på att denna typ av billån är förbundna med vissa krav beträffande amorteringstakt och återförsäljare. Bankerna godkänner t.ex. inte att bilar som köpts privat fungerar som säkerhet för deras billån. Detsamma gäller bilar som uppnått en viss ålder. Övriga fördelaktiga billån är de fackliga medlemslån som förmedlas av storbankerna och storbankernas blancolån – i nämnda ordningsföljd.

Räntefria billån inte att föredra

Bilhandlarnas räntefria billån är sällan de mest fördelaktiga kreditalternativen; något som i första hand hänför sig till det faktum att bilhandlarna lägger på flera tusenlappar på grundpriset för att på så sätt kunna kompensera ränteförlusterna. Grundpriset hade nämligen kunnat sänkas väsentligt ifall kunden istället hade valt att betala bilen kontant. Den dolda räntan kan således linas vid skillnaden mellan avbetalningspris och kontantpris.