Privatleasing – en variant av bilhyrning

Sponsrade länkar

Den som väljer att köpa sin bil med privatleasing hyr bilen i enlighet med det upprättade leasingavtalet. Därefter kan man välja mellan att returnera fordonet till återförsäljaren eller att köpa loss bilen.

Sponsrade länkar

Många privatpersoner väljer privatleasning som finansieringsalternativ. I strikt bemärkelse innebär leasing att man hyr en försäkrad och skattad bil till en fast månadskostnad under en viss bindningstid – vanligtvis två eller tre år. Därefter återlämnas bilen till försäljaren. I leasingavtalet ingår även fri service och fria reparationer; med andra ord är man, inom ramen för leasingperioden, garanterad en felfri bilkörning i enlighet med en avtalad körsträcka. Efter att bilen returnerats besiktigas och kontrolleras den. Om återförsäljaren upptäcker skador och slitage utöver normalgraden debiteras kunden en extra avgift.

Privatleasing och ränta

I de fall man som leasingkund väljer att returnera bilen brukar man i regel även kunna köpa loss fordonet. Summan av de månadsvis betalada hyrbeloppen brukar i så fall betraktas som betalning efter att kostnader för service och reparationer utanför garantin räknats bort. Räntan debiteras även retroaktivt. I många fall lönar det sig föga att köpa loss bilen efter leasingperiodens utgång. Det är nämligen vanligt att återförsäljarna, med flit, räknar fram ett ogynnsamt pris i kombination med höga räntor i syfte att locka köparen att istället teckna ett nytt leasigkontrakt på en annan ny bil.

Bekvämt och enkelt med leasing

Den främsta fördelen med privatleasing är att man som privatkund är garanterad ett problemfritt bilinnehav för några tusenlappar i månaden. Nackdelen med att köra en bil i denna form är däremot att de månadsvis betalade pengarna enbart är en form av hyra – ingen amortering.