Avbetalningsperioden för en dator bör inte vara längre än något år

Sponsrade länkar

Merparten av de elektronikföretag som säljer datorer på den svenska marknaden erbjuder någon form av avbetalningsköp. Ränte- och kreditvillkoren kan emellertid variera stort mellan företagen.

Sponsrade länkar

Personer som spekulerar på att köpa sin dator på avbetalning bör i första hand jämföra avbetalningsräntan med motsvarande ränta på olika balncolån. Bankernas privatlån och medlemslån kan ibland ha betydligt lägre ränta än olika avbetalningserbjudanden. I skrivande stund har Siba, Netonnet, Elgiganten, Komplett.se och Mediamarkt olika avbetalningskampanjer. Samtliga ställer krav på en minimal årsinkomst (vanligtvis 120 000 kronor i senast tillgängliga deklaration) och en viss minimiålder. Tänk dock på följande:

  • Jämför alltid datorns grundpris hos olika elektronikkedjor. Det är nämligen vanligt att butikerna kompenserar höga grundpriser med räntefria avbetalningar. Mediamarkt är t.ex. känd för att erbjuda räntefria avbetalningar. Men priserna på Mediamarkts datorer är istället högre än på motsvarande modeller hos Komplett, Siba, Elgiganten eller Netonnet. Räntan är således inbakad i grundpriset.
  • Märkeslösa datorer, som köparen bygger virtuellt på t.ex. Komplett.se, brukar vara både bättre och snabbare än färdiga märkesdatorer. Avbetalningsvillkoren på dessa är i regel desamma som för andra datorer.
  • Även begagnade datorer kan ibland köpas på avbetalning direkt via återförsäljarna.

Välj en kort avbetalningsperiod

Eftersom en dator aldirg är en investering – utan snarast kan liknas vid en förbruksvara – bör man som datorkonsument aldrig välja en avbetalningstid som riskerar att bli längre än datorns livslängd. En dator håller idag i genomsnitt tre till fyra år innan den blir omodern. Återförsäljarna av datorer erbjuder ibland avbetalningstider som är betydligt längre än datorerans förväntade livslängd. Välj därför en så kort avbetalningstid som möjligt – på så sätt får du möjlighet att arbeta framför en skuldfri dator åtminstone i ett par års tid.