Paketresor kan vanligen köpas på avbetalning direkt via resebyrån

Sponsrade länkar

Det är vanligt att paketresor kan köpas på avbetalning – däremot måste reguljärresor i regel betalas kontant på förhand. Den som inte förmår betala reguljärresor kontant kan välja att betala resan med kreditkort.

Sponsrade länkar

Kunder som köper resor via de större resebyråerna har i regel möjlighet att delbetala sina resor. Somliga resebyråer erbjuder sex månaders räntefri avbetalning, vilket gör att ett avbetalningsköp kan löna sig – åtminstone i den bemärkelsen att den som reser inte gör en förlust jämfört med om resan istället hade köpts kontant. Tänk dock på följande innan du bokar en resa på avbetalning via någon av de större resebyråerna:

  • Även i de fall en resa köps på avbetalning måste man i regel betala någon form av handpenning. Hela betalningen kan således inte skjutas på framtiden.
  • Även i de fall en resa köpts på räntefri avbetalning kan mindre uppläggnings- och aviavgifter tillkomma.

Reguljärflyg och tågbiljetter betalas kontant

Tänk dock på att reguljära flygbiljetter – och övriga resor som bokas privat – inte kan köpas på avbetalning. Endast en liten del av flyg- och järnvägsbolagen tillåter avbetalningsköp. Receptet för den som saknar pengar – och vill undvika köp av paketresor – är föga förvånande att betala biljetter och hotell med kreditkort. Beakta dock det faktum att räntan på kortkrediter i normalfallet uppgår till närmare tio procent. Det finns dock särskilda resekreditkort som erbjuder något förmånligare kreditvillkor än de vanligaste kreditkorten – hit hör t.ex. Travel Card, som förutom förmånliga krediträntor erbjuder en rad rabatter och förmåner för personer som reser mycket och ofta.