Möjligheten att få smslån direkt förutsätter att långivaren har ett samarbetsavtal med låntagarens bank

Sponsrade länkar

Den som ansöker om smslån under rätt tid på dygnet har fortfarande goda möjligheter att få sitt smslån utbetalt direkt. I sämsta fall kan man emellertid behöva vänta i upp till två dagar på pengarna.

Sponsrade länkar

De direkta utbetalningarna var länge snabbkrediternas mest högdragna försäljningsargument; i synnerhet under introduktionsperioden för snart tio år sedan. Sedan dess har många konkurrerande aktörer satt käppar i hjulen för långivare med fokus på smslån; ett faktum som fört med sig att utbetalningarna av smslån har bromsats – åtminstone för de låntagare som har konton i någon av de svenska storbankerna, som medvetet fördröjer utbetalningar av smslån från de konkurrerande aktörerna.

Ansökan om smslån handläggs direkt

En klar fördel med smslånen är fortfarande att själva låneansökan handläggs direkt. Den automatiska handläggningen omfattar nämligen kontroll mot olika register; något som med fördel kan ske även under dygnets mörka timmar. Däremot kan själva betalningsuppdraget inte verkställas förrän mottagarens bank öppnat för dagen. I praktiken innebär detta att den som ansöker om smslån på en fredag kväll får vänta till måndag morgon innan pengarna finns tillgängliga på kontot. Den som däremot lämnar in sin ansökan under ordinarie kontorstid kan räkna med en utbetalning direkt efter att ansökan bifallits.

Undantagsavtal för smslån

För att råda bot på de långa väntetiderna för smslånen – i synnerhet för låntagare som lämnar in sina ansökningar strax innan helgen – har långivarna drivit igenom förhandlingar om undantagsavtal. De större kreditgivarna har varit mest framgångsrika med att upprätta dylika avtal; något som i praktiken innebär att oddsen att få ett smslån utbetalt under en helg är störst för dem som har ett konto hos någon av storbankerna – och ansöker om smslån via någon av de etablerade kreditaktörerna. Långivarnas kundtjänst kan i regel bistå med exakt information om vilken utbetalningstid som gäller för din bank.