Det billigaste smslånet är ibland rent av gratis – förutsatt att man är ny kund hos långivaren

Sponsrade länkar

De billigaste smslånen är förenliga med de hårdaste lånevillkoren; t.ex. bör den som vill låna jämförelsevis billigt vara fri från såväl skulder som betalningsanmärkningar.

Sponsrade länkar

Det faktum att smslån är ett jämförelsevis mycket olönsamt kreditalternativ kan inte nog betonas. Som jämförelse kan man lyfta fram storbankernas blancolån – ofta benämnda privatlån – som kännetecknas av räntesatser som överträffar rådande marknadsränta med endast ett fåtal procent. Smslånen har däremot en ränta som överträffar nämnda riktränta med flera hundra procent. I utbyte mot den höga räntan får man emellertid en snabb handläggning av sin låneansökan.

Gratis förstagångslån till nya kunder

I kölvattnet av den ökade konkurrensen på marknaden för snabbkrediter, erbjuder många kreditaktörer första smslånet helt gratis. Detta kräver dock att man skapar ett användarkonto på långivarens hemsida, där man anger korrekta person- och adressuppgifter. För den som enbart sporadiskt använder sig av smslån går det således att låna gratis (med reservation för obligatoriska SMS-avgifter) så länge man väljer en ny kreditgivare varje gång. För återkommande kunder – som redan har utnyttjat alla gratiserbjudanden – är det däremot väsentligt att granska kreditgivarnas räntesatser. Var noga med att välja en kreditgivare som anger räntan i procenttal – och undvik de långivare som försöker dölja räntan genom att ange avgifter i fasta penningbelopp.

Högre ränta för smslån till riskgrupper

Trots att räntorna under senare år har jämnats ut på marknaden för snabblån, kan den som har en eller flera betalningsanmärkningar räkna med att betala en något högre ränta. Detta beror helt enkelt på att de billigaste långivarna helt sonika utesluter riskgrupper; däribland personer med betalningsanmärkningar, som istället får ty sig till betydligt dyrare alternativ.