Trots förekomsten av obetalda smslån kan man relativt enkelt ansöka om nya dito

Sponsrade länkar

Att ta hjälp av nya smslån för att återbetala gamla skuldsaldon är en återkommande trend bland låntagare som tyr sig till olika typer av snabblån. Så länge man inte har betalningsanmärkningar är det lätt att få parallella lån.

Sponsrade länkar

Media väljer på återkommande basis att bringa smslånen i dålig dager; inte minst genom att framhäva det faktum att snabblånen har försatt många låntagare i en permanent mörk skuldspiral, som enbart kan skjutas fram kortsiktigt med hjälp av nya smslån. Även om det är uppenbart att låntagarna själva bär ett visst ansvar för sina skulder, kan man med fog säga att smslånen inte utgör några idealkrediter. För att undvika det scenario som nämns ovan är det viktigt att tänka på följande:

  • Omkring tio procent av dem som en gång provar på ett smslån får – enligt t.ex. DN – en betalningsanmärkning efter att lånekulturen fått ytterligare fotfäste i privatekonomin.
  • Hälften av de låntagare, som provar på ett smslån, tvingas ta återkommande småkrediter för att finansiera gamla skulder.
  • Tänk på att ett smslån på 4000 kronor – med en löptid på 30 dagar – kostar nära en tusenlapp totalt.

Smslån som tillfälliga kreditalternativ

Det finns, trots allt, en stor kundgrupp som enbart använder sig av smslån på mycket sporadisk basis. Det kan t.ex. handla om att ta ett lån för att få utgifterna att gå ihop i januari – tillika årets fattigaste månad – eller att finansiera den sista utekvällen på utlandssemestern. Så länge smslånen betraktas som en tillfällig nödlösning, som används högst någon gång om året, kan de te sig befogade. Den som emellertid har ett uttalat lånebehov varje månad, måste börja med att se över sin privatekonomi och i detta sammanhang lokalisera de största kostnadsposterna.