Bankerna delar mer än gärna ut privatlån utan krav på vare sig pant eller borgen

Sponsrade länkar

Storbankerna strävar mot att i möjligaste mån tillgodose bankkundernas önskemål; bland annat genom att erbjuda en flora av olika krediter. Bankernas lån utan säkerhet kallas oftast för privatlån eller konsumtionslån.

Sponsrade länkar

Bankerna har ett rikt utbud av blancolån som riktar sig till privatpersoner. Somliga blancolån är särskilt utarbetade för att passa som billån eller konsumtionskrediter för att finansiera köp av inventarier. Generellt gäller följande kännetecken för banklån utan säkerhet:

  • Bankernas blancolån omfattar betydligt större belopp än de blancolån som står till buds på nätmarknaden. Av denna anledning är bankernas villkor också något hårdare. Merparten av de svenska storbankerna ställer upp med blancolån upp till 350 000 kronor.
  • Banklån utan säkerhet har i regel lägre årsräntor än motsvarande lån som förmedlas online.
  • Det är fullt möjligt att ansöka om bankernas privat- och konsumtionslån online. Däremot är det inte möjligt att förhandla ner räntan över nätet. Den som ansöker om ett större kreditbelopp har således stor behållning av att göra ett fysiskt besök på sitt lokala bankkontor.
  • Banklån utan säkerhet – som riktas till särskilda kundgrupper eller ändamål – brukar ha något lägre ränta än de ospecificerade blancolånen. Medlemslån, seniorlån, studentlån och billån utgör exempel på s.k. riktade krediter med lägre ränta.

Svårt få banklån med skulder hos KFM

Personer med skulder hos Kronofogden brukar enligt bankernas praxis nekas alla typer av banklån. Däremot kan bankerna se mellan fingrarna när det gäller att bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar. Den som har KFM-skulder bör således försöka amortera dessa omgående. Tänk dock på att betalningsanmärkningen ligger kvar i tre år efter att skulderna betalats tillbaka.