Den som har möjlighet att pantsätta egendom får tillgång till de billigaste banklånen

Sponsrade länkar

En och samma bank kan erbjuda både dyra och billiga banklån; vanligen är riktade privatlån och hypotekslån billigare än kortkrediter och kontokrediter.

Sponsrade länkar

Som potentiell låntagare bör man vara noga med att ansöka om rätt kreditform. En och samma bank kan nämligen erbjuda olika dyra banklån beroende på vilken kreditform man väljer. Bankernas riktade krediter – däribland bostadslån, medlemslån, studentlån och seniorlån – brukar ha betydligt lägre årsränta än kontokrediter och kreditkort. Vidare gäller följande:

  • Checkkrediter är en kreditform med två typer av ränta; en rörlig ränteform som tickar i förhållande till det lånande beloppet samt en fast ränta som utgår oavsett om krediten utnyttjas eller inte.
  • Kortkrediter kännetecknas av en lång räntefri period, men efter att själva krediten har aktiverats uppgår räntan till mellan tio och 20 procent.
  • Kontokrediter är en kreditform som – till skillnad från checkkrediterna – inte kostar när den inte används. Däremot omfattar kontokrediterna små belopp i jämförelse med checkkrediter.

Lån med säkerhet alltid billigast

Den som har möjlighet att låna med inteckning i en befintlig säkerhet bör prioritera denna kreditform. På så sätt kan man frigöra kontanter till regelrätt konsumtion med samma ränta som ett vanligt bostadslån. Även vissa riktade krediter – däribland de s.k. medlemslånen som kräver facklig anslutning – tangerar räntorna på bankernas större hypotekslån. Däremot kan man inte låna större penningbelopp i form av medlemslån och andra blancokrediter. Den som behöver låna ett större belopp bör således ty sig till ett hypotekslån.