Direktutbetalningarna av mikrolån hör idag till ovanligheterna

Sponsrade länkar

Efter 2008 har oddsen att få ett mikrolån direkt blivit något sämre jämfört med tidigare. Men fortfarande får man svar på sin låneansökan inom ett fåtal minuter.

Sponsrade länkar

När mikrolånen introducerades på den svenska kreditmarknaden var den snabba utbetalningen av pengarna lånens främsta försäljningsargument. Några år efter introduktionen satte emellertid storbankerna – i samarbete med staten – stopp för direkta utbetalningar från sådana kreditgivare, vars huvudsakliga kreditutbud bestod av små mikrolån. Som ett resultat av sanktionerna bromsades utbetalningarna till den grad att utbetalningen tog ungefär lika mycket tid som en vanlig giroöverföring – med andra ord ca en bankdag. Förhoppningen med sanktionerna var att antalet ansökningar om mikrolån skulle minska.

Mikrolånen fortsatt populära

Trots att mikrolånens försäljningsargument tycks ha fallit i bitar, är krediterna till väsen fortsatt populära. Pengarna syns visserligen inte på kontot direkt, men den snabba handläggningen av låneansökningarna innebär ändå ett utbetalningslöfte; något som tycks räcka väl för låntagarna. Själva vetskapen om att pengarna är på väg ger nämligen en kortsiktig planeringsmarginal.

Mikrolån direkt på vardagar

Den som ansöker om mikrolån på en vardag kan emellertid räkna med att utbetalningen sker så gott som direkt. Bankerna hanterar inkommande betalningsuppdrag direkt under ordinarie öppettider; däremot är det värre för den som ansöker om lån under helger och kvällar. Fredag kväll är den i särklass sämsta tidpunkten att lämna in sin ansökan – den som lämnar in sin ansökan på en fredag, efter att bankerna stängt, kan få vänta till därpå följande måndag innan pengarna finns disponibla på mottagarkontot.