För mikrorlån på 4000 kronor och uppåt är både löptid och ränta viktiga i förhållande till låntagarens betalningsförmåga

Sponsrade länkar

Utbudet av mikrolån på 4000 kronor är inte lika omfattande som motsvarande utbud av mindre mikrokrediter. Lånebeloppet, som uppfattas som högt på marknaden för mikrolån, upplevs som svårt att återbetala inom utsatt tid.

Sponsrade länkar

Snabba lån på 4000 kronor utgör – med få undantag – det maximala lånebeloppet på marknaden för mikrolån. Detta beror i första hand på att mikrolånen kännetecknas av en kort löptid; vanligtvis 30 dagar. För ett normalhushåll – med utsatt ekonomi – kan en löptid på 30 dagar ställa till med stora problem. Kostnaden för ett mikrolån på 4000 kronor kan nämligen uppgå till en 1000-lapp. Den totala summan amorteringar och räntor, som ska återbetalas inom en månad, uppgår således till ca 5000 kronor. Som en jämförelse kan nämnas att få normalhushåll i Sverige är förmögna att månadsspara motsvarande belopp.

Ytterligare kännetecken för mikrolån på 4000 kronor

Mikrolån i denna beloppsklass är allt som oftast förbundna med en rad olika krav. Bland annat ska man som låntagare kunna åberopa en viss taxerad årsinkomst, som oftast ska överskrida 50 000 kronor. Vidare gäller följande:

  • Den som har betalningsanmärkningar har inte tillgång till alla kreditgivare; bara ett begränsat urval långivare tillhandahåller krediter till s.k. riskgrupper – hit hör bland annat personer med ett högt skuldsaldo och en eller flera betalningsanmärkningar.
  • Den vanliga löptiden för mikrolån på denna beloppsnivå är 30 dagar. Somliga kreditgivare erbjuder emellertid 60 eller 90 dagars återbetalning. Men räkna i så fall med ökade räntekostnader som följd.

Innan du ansöker om ett mikrolån på 4000 kronor, bör du först ha förhandlat om motsvarande lånebelopp på din lokala bank. Trots att bankernas privatlån vanligen börjar på 5000 kronor, kan somliga banker göra undantag för trogna bankkunder.