Onlinebaserade ansökningar av mikrolån är idag det i särklass vanligaste ansökningsalternativet

Sponsrade länkar

När mikrolånen introducerades på den svenska kreditmarknaden skedde merparten av ansökningarna via sms. Numera är det vanligast att söka mikrolån på nätet.

Sponsrade länkar

I samband med att mikrolånen introducerades som kreditform kunde ansökan enbart lämnas in via sms – därigenom uppstod begreppet smslån eller telefonlån. Men bara något år efter introduktionen kom onlinelånen upp som alternativ till smslånen. Fördelen med de senare krediterna var det något lägre priset – man slapp nämligen SMS-avgifterna till nätoperatören och långivaren – men å andra sidan krävdes tillgång till en dator.

Onlinelån via mobilen

Tack vare det faktum att moderna mobiltelefoner försetts med webbläsare, finns onlinebaserade mikrolån tillgängliga direkt via mobilen på alla platser som erbjuder gratis internet. På så sätt behöver man inte längre någon uppkoppling till en fast internetdator bara för att skicka in sin låneansökan. Tänk dock på följande:

  • Säkerhetsaspekten är fortfarande en fördel med de traditionella smslånen. Många bekräftelsemeddelanden mellan låntagare och långivare gör ansökningsprocessen säker.
  • Tillgången till trådlösa nätverk är fortfarande betydligt mer begränsad än tillgången till mobiloperatörer. På landsbygden saknas i regel trådlåsa uppkopplingar helt. Den som t.ex. befinner sig utomlands, exempelvis i ett land med dåligt utbyggd infrastruktur, kan likaså bara ty sig till de traditionella smslånen.

I Sverige erbjuds emellertid trådlösa nätverk på de flesta hotell, bibliotek och högskolor. Även somliga stadsnät är tillgängliga för allmänheten helt utan kostnad. Den som har tillgång till ett trådlöst nätverk bör således prioritera mikrolån utan sms – i första hand för att sänka totalkostnaden för lånet.