Den som vill jämföra privatlån bör om möjligt begära in en handfull offerter

Sponsrade länkar

Bankernas utbud av privatlån varierar en del beträffande villkor och ränta; att jämföra räntesatser kan således vara en lönsam tidsinvestering.

Sponsrade länkar

Räntan på privatlån varierar stort; inte bara mellan olika typer av kreditgivare, utan även bland banker som erbjuder ett till synes likartat kreditutbud. Personer med ordnad privatekonomi, t.ex. en fast anställning och ett litet månadssparande, kan välja och vraka mellan olika kreditgivare. Att sätta hårt mot hårt brukar ge resultat – ta därför med dig offerter från olika banker och visa upp dem för konkurrenterna.

Stor bank lika med låg ränta

Undvik i första hand att jämföra en nätbaserad bank med en traditionell storbank; en sådan jämförelse kommer garanterat tala till storbankens fördel. För en mer rättvisande bild är det viktigt att jämföra banker av samma slag – t.ex. olika storbankers erbjudanden med varandra. I detta sammanhang kan det vara värt att reflektera över följande:

  • Undersök om dina ekonomiska resurser tillåter att du får tillgång till de billigaste banklånen, t.ex. fackliga medlemslån. Denna kreditform kräver i normalfallet att man är ansluten till någon av de större fackföreningarna.
  • De etablerade bankerna avslår i regel ansökningar från personer med betalningsanmärkningar. Den som har dragit på sig en eller ett antal anmärkningar har således små chanser att få privatlån från någon av storbankerna. Men ett försök lönar sig – ifall man gör ett seriöst intryck kan banken välja att frångå sina principer. I slutändan är det nämligen bankerna som bestämmer vem man ska låna ut pengar till.

Den som jämför erbjudanden om mindre privatlån bör vara noga med att inte inkludera snabblån i jämförelsen. De räntor som erbjuds på marknaden för snabblån är flerfaldigt högre än motsvarande räntor på marknaden för ordinarie blancolån – däribland privatlån – vilket skulle innebära att jämförelsen blir haltande.