En kreditupplysning är i regel gratis för den som blir föremål för undersökningen

Sponsrade länkar

Den som köper en vara eller tjänst på avbetalning behöver inte betala extra för kreditupplysningen. Men i annat fall är det svårt att göra en kreditupplysning gratis.

Sponsrade länkar

Den som köper en vara på avbetalning får i regel en kreditupplysning på köpet – själva upplysningen är med andra ord gratis. Genom att låtsas handla en vara på avbetalning, och sedan ångra sig just innan varan ska betalas, kan man fuska fram en gratis kreditupplysning. För den som vill agera på ett mera hederligt sätt kan följande tillvägagångssätt rekommenderas:

  • Ring Skatteverket för att få en muntlig kreditupplysning, som baserar sig på den senast taxerade förvärvsinkomsten.
  • Kontakta Kronofogden för att få insyn i antalet betalningsanmärkningar (om sådana finns) och obetalda skulder inklusive ränta.
  • Maila Upplysningscentralens kundtjänst och få grundläggande information via mail.

Långivarnas kreditupplysning annorlunda

Som tidigare nämnts kan det mycket väl hända att långivarna tillämpar en annan, strängare eller snällare, kreditupplysning än Upplysningscentralen. Således är Upplysningscentralens kreditbetyg att betrakta som högst vägledande; en långivare kan ju välja att avslå en ansökan från en person trots att denne fått en bra kreditscoring av UC. Det är nämligen upp till långivarna själva att bestämma vem som ska få ett lån. En kreditgivare är således inte skyldig att ange orsak till avslag. I normalfallet gäller att bankerna genomför grundligare kreditupplysningar än aktörerna på marknaden för snabblån; de senare kan de facto helt undvika att genomföra en kreditupplysning ifall låntagaren är känd – och betrodd – sedan tidigare.