En kreditupplysning är en automatisk process som tar ytterst lite tid i anspråk

Sponsrade länkar

En av fördelarna på dagens kreditmarknad, som bland annat utgör en av förutsättningarna för så kallade snabblån, är möjligheten att få en kreditupplysning direkt.

Sponsrade länkar

Kreditgivare, som tar emot ansökningar om snabblån, kan enkelt och smidigt göra en kreditupplysning på låntagaren direkt. På så sätt kan låntagaren inom någon eller några minuter delges beslut rörande sin ansökan. Även privatpersoner kan enkelt ta en kreditupplysning på sig själva genom att skapa ett konto hos Ratsit, Upplysningscentralen eller någon annan aktör som erbjuder kreditupplysningar.

Kreditupplysning ingen grund för beslut

Den som skapar ett användarkonto hos något av de nämnda upplysningsföretagen kan direkt få tillgång till antalet tidigare betalningsanmärkningar och upplysningar, liksom sitt totala skuldsaldo hos olika kreditinstitut. Som privatperson bör man emellertid komma ihåg följande:

  • Trots att kreditgivarna gör en kreditupplysning – och denna ger ett gott första intryck – kan kreditgivaren avslå en låneansökan på andra grunder. En kreditupplysning är således bara vägledande – inte avgörande – för vilket beslut kreditgivaren fattar.
  • Hos kreditgivare som beviljar sina låneansökningar automatiskt – på basis av standardinformation i centrala register – kan innehållet i en kreditupplysning få direkt inverkan på en låneansökan. I de fall en ansökan handläggs manuellt, reduceras per automatik kreditupplysningens inverkan.

Tänk alltid på att innehållet i en kreditupplysning inte alltid är dagsfärskt. Det tar vid varje tillfälle någon dag innan en färsk betalningsanmärkning eller kreditupplysning registreras i upplysningsföretagens databaser. Du som vill göra en upplysning på dig själv – och vet med dig att ändringar är på ingång – vänta ett par dagar med att begära en kreditupplysning.