Kreditupplysning privatperson

Låneansökningar från privatpersoner står för majoriteten av alla kreditupplysningar

Sponsrade länkar

Räkna med att bli föremål för kreditupplysning varje gång du ansöker om ett lån, köper en vara på avbetalning eller tecknar ett abonnemang.

Sponsrade länkar

Många låntagare tror att en kreditupplysning enbart omfattas av långivarens rutinmässiga kontroller i samband med handläggningen av en låneansökan. Men så enkel är inte verkligheten. Kreditupplysningen omfattar nämligen dels en vanlig registerkontroll, dels en registrering hos Upplysningscentralen som finns synlig för andra kreditgivare. När en långivare ska avgöra om en låneansökan ska bifallas eller avslås, brukar antalet tidigare kreditprövningar vara helt avgörande. Här bör man komma ihåg att även tecknandet av ett abonnemang eller köp av varor på avbetalning genererar en kreditupplysning. Många registrerade prövningar kan medföra svårigheter vid senare utlåning – särskilt hos större banker.

Många kreditupplysningar – nackdel för större lån

Den som ansöker om ett större bostadslån bör se till att antalet tidigare kreditprövningar inte är oproportionellt högt i förhållande till ens inkomst – i annat fall kan låneansökan avslås. Det finns många sätt att kontrollera hur många kreditprövningar som finns registrerade; det vanligaste sättet är att registrera ett användarkonto hos Upplysningscentralen och betala en mindre summa (i skrivande stund 70 kronor) i utbyte mot nämnda information. Som privatperson kan man även begära en kreditscoring från Upplysningscentralen; då får man sin kreditvärdighet graderad utifrån betydelsefulla variabler som inkomst, antalet betalningsanmärkningar och tidigare skulder.

Kreditupplysning om sig själv

Tänk på att Upplysningscentralen enbart lämnar kreditupplysningar till den person som söker informationen – den som inte har ett registrerat företag kan inte heller ansöka om en kreditupplysning om en annan privatperson. Ratsit är ett av få företag som lämnar ut kreditinformation till andra privatpersoner; men den som är föremål för upplysningen får i så fall ett meddelande om vem som begärt kreditinformation och när informationen begärts ut.