Upplysningscentralen erbjuder tjänster för den som önskar utröna sin egen kreditvärdighet

Sponsrade länkar

Som privatperson kan man göra en kreditupplysning på sig själv genom att skapa ett gratis användarkonto på Upplysningscentralens hemsida (uc.se).

Sponsrade länkar

Den som vill göra en gratis kreditupplysning på sig själv, liknande den som görs av långivarna i samband med handläggningen av en låneansökan, kan kostnadsfritt skapa ett användarkonto på Upplysningscentralens hemsida. Tjänsten, som går under beteckningen Min UC, inbegriper information om betalningsanmärkningar, antalet krediter hos olika långivare samt deras storlek. Likaså får man en s.k. kreditscoring, som talar om hur man ligger till jämfört med den övriga befolkningen. Att beställa specifika upplysningar kostar dock pengar. Avisering sker i normalfallet via e-post.

Ingen allmängiltig kreditupplysning

Tänk dock på att den kreditupplysning, som Upplysningscentralen lämnar, inte på något sätt är allmänt accepterad av kreditgivarna. Kreditgivarna kan således avslå en låneansökan även om uppgifterna i UC-registret ser lovande ut; med andra ord står det kreditgivarna fritt att göra en annan bedömning än Upplysningscentralen.

Alternativa sätt att undersöka kreditvärdighet

Den som vill få information om sin personliga kreditvärdighet, utan att betala för tjänsten, kan istället ringa Skatteverket eller kontakta KFM (Kronofogdemyndigheten), som kan lämna ut motsvarande information helt kostnadsfritt. Ett desto fräckare tillvägagångssätt är att besöka en butik inom detaljhandeln och ge sken av att man vill köpa en vara på avbetalning. Butiken gör då en kreditupplysning, som man som köpare får ta del av. När man sedan delgivits kreditupplysningen är det enkelt att ångra sig och i slutändan undvika att köpa varan.