Kreditvärdighet gratis

Sponsrade länkar

Nätet erbjuder en flora av tjänster med upplysningar om kreditvärdighet

Sidor som Ratsit och Inkomstupplysning.se gör det möjligt för privatpersoner att få en preliminär gradering av sin egen kreditvärdighet i förhållande till genomsnittet i Sverige. Tjänsterna är gratis eller tar ut en ringa kostnad.

Sponsrade länkar

Den som vill kontrollera hur ens egen kreditvärdighet står sig i förhållande till resten av befolkningens har en rad onlinetjänster att vända sig till. Ratsit, Upplysningscentralen och Inkomstupplysning.se hör är de mest tongivande företagen på den svenska nätmarknaden. Som privatperson och kund till kreditupplysningsföretagen bör du emellertid tänka på följande:

  • Kreditupplysningsföretagens bedömningar av olika personers kreditvärdighet är inte identisk med den bedömning som själva kreditgivarna gör. En kreditgivare kan således neka lån till en person som av t.ex. Ratsit bedömts som kreditvärdig.
  • Långivare som genomför automatiska kreditupplysningar (hit hör bl.a. aktörer som förmedlar smslån) på basis av information från Upplysningscentralen, gör i regel inga ytterligare tilläggsbedömningar. Den som får en god kreditscoring från UC kan således räkna med ett positivt svar på ansökningar om olika typer av snabblån.
  • Ju större lån en ansökan avser, desto svårare är det att få ett positivt svar på en låneansökan. Detta trots att kreditvärdigheten bedöms vara fullgod.

Gratis kreditvärdighet genom låneansökan

Det bästa sättet att få en gratis bedömning av sin egen kreditvärdighet är – som tidigare påpekats – att lämna in en ansökan om lån. I samband med låneansökan görs en kreditbedömning, varpå ett lånelöfte meddelas den som ansökt om lånet. Eftersom ett lånelöfte inte är bindande, kan man som låntagare fortfarande ångra sig och tacka nej till lånet – kreditupplysningen som ingick i låneansökan är emellertid redan genomförd och kostar således inte låntagaren en enda krona.