Den som ansöker om snabblån kan räkna med att få besked direkt på skärmen

Sponsrade länkar

Snabblån och smslån är långt ifrån de enda alternativen för låntagare med behov av lån med direktbesked. Även de större bankerna erbjuder dylika lån – med betydligt lägre räntesatser än de som gäller för snabblån.

Sponsrade länkar

Relaterade ämnen

Direktlån – olika belopp

Efter att storbankerna, för några år sedan, bromsade upp rekordsnabba utbetalningar från långivare med inriktning mot smslån, blev snabba besked det omedelbara försäljningsargument som ersatte löftena om de direkta utbetalningarna. Som låntagare – i desperat behov av penninglikviditet på lönekontot – innebär ett löfte om lån en viss trygghet trots att utbetalningen blir fördröjd; ett faktum som aktörerna på marknaden för snabblån inte var sena med att utnyttja. Dagens marknad för lån med omedelbara lånelöften är således rekordstor; märk väl att själva utbetalningen inte längre är något försäljningsargument.

Besked direkt även hos storbankerna

Som låntagare bör man vara medveten om att även de nationella storbankerna erbjuder direkta lånelöften. Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken kan t.ex. erbjuda en snabb handläggning av ansökningar avseende små lånebelopp. Detsamma gäller även uppstickaren ICA-banken, som erbjuder s.k. kundlån med snabbt lånelöfte. Skillnaden mellan bankernas erbjudanden – och de erbjudanden som återfinns på marknaden för snabblån – bottnar främst i följande karakteristika:

  • Bankernas erbjudanden är betydligt mer gynnsamma än nätaktörernas dito. Räntan kan skilja sig med många procent.
  • Bankerna kan erbjuda betydligt större lånebelopp än mindre, nätbaserade kreditgivare, som ofta är specialiserade mot lån på några tusenlappar.

Sammanfattningsvis är bankernas erbjudanden nästan oavkortat att föredra framför snabblån online eller smslån. Svårigheten att få ett banklån med besked direkt hänför sig emellertid till villkoren, som är betydligt hårdare hos de renommerade bankerna. Som låntagare bör man t.ex. vara fri från betalningsanmärkningar och skulder till Kronofogden. På den nätbaserade marknaden för snabblån är kraven betydligt slappare; både på gott och ont för låntagaren.