Swedbank har länge haft en handfull blancokrediter riktade särskilt till studentmålgrupper

Sponsrade länkar

Den som studerar på högskola eller universitet har möjlighet att ansöka om ett förmånligt studentlån hos Swedbank. Det grundläggande kravet för lånet är regelbundna insättningar från CSN.

Sponsrade länkar

Den som har regelbundna insättningar från CSN, studerar på universitet eller högskola och i övrigt anses kreditvärdig kan bli s.k. nyckelkund hos Swedbank för 0 kronor i månaden. I detta paket ingår fri tillgång till internetbanken, bank- och kreditkort, liksom fri rådgivning och värdering av den egna bostaden (ifall sådan finns att tillgå). Ordinarie kunder betalar 39 kronor i månaden i utbyte mot att vara nyckelkunder hos banken.

Specifik karakteristik för Swedbanks studentkredit

Den som ansöker om studentlån hos Swedbank kan disponera krediten via ett MasterCard. Det vanligaste kreditbeloppet på detta kort uppgår till anspråkslösa 5000 kronor. Den effektiva årsräntan är 12.34 procent för nyckelkunder, vilket får betecknas som genomsnittligt. Villkoren för kortets olika kreditsteg fördelar sig enligt följande:

  • För kreditgränsen 5000 kronor bör den sökande – utöver studiemedel från CSN – kunna åberopa en årsinkomst på 20 000 kronor.
  • För 15 000 kronor bör årsinkomsten uppgå till 60 000 för den som fortfarande bor hemma, medan kreditgränsen för den som flyttat hemifrån uppgår till hela 125 000 kronor.

Sammanfattningsvis ställer Swedbank jämförelsevis hårda inkomstkrav på studenter. Konkurrenten SEB erbjuder jämförelsevis 25 000 kronors kredit till alla studenter som saknar betalningsanmärkningar. SEB:s studentkredit är således inte kopplad till någon specifik årsinkomst.