En sedvanlig kreditprövning är att långivaren gör en kreditupplysning via någon av upplysningstjänsterna

Sponsrade länkar

Kreditgivare anslår ofta att en s.k. sedvanlig kreditprövning kommer att göras. Detta innebär att kreditgivaren begär en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag.

Sponsrade länkar

I de fall man önskar delbetala en vara eller tjänst, teckna ett abonnemang eller ansöka om ett banklån anslår kreditgivaren ofta att köpet eller låneansökan kopplas till en sedvanlig kreditprövning. Detta innebär i korthet att långivaren, eller försäljaren, begär en kreditupplysning från det kreditupplysningsföretag som man upprättat ett samarbete med – vanligtvis UC eller Soliditet. Som konsument eller låntagare delges man en kännedomskopia – såvida det inte gäller en begäran om att betala ett köp mot faktura.

Ingen ytterligare bedömning

En s.k. sedvanlig kreditprövning är med andra ord en standardiserad process, som enbart går ut på att långivaren begär en kreditupplysning och gör en värdering av informationen utifrån en mall. Den mall som används inrymmer krav på vissa villkor – t.ex. avsaknad av betalningsanmärkningar och skulder till KFM – som måste uppfyllas. Långivaren eller säljaren gör ingen ytterligare värdering av uppgifterna.

Undvik kreditprövning genom att betala med kort

Tänk på att många näthandelsföretag genomför sedvanliga kreditprövningar utan kännedomskopia ifall man väljer att betala mot faktura. Detta gäller såväl privatpersoner som företag. Med andra ord kan virtuella shoppingrundor föranleda kreditprövningar, som man som privatperson först lär känna när det är dags att ansöka om ett större lån – och banken börjar ställa frågor. Denna typ av ofrivilliga kreditprövningar kan enkelt undvikas genom att man i samband med onlineshopping betalar direkt med kort – istället för mot faktura.